Zacuscă țărănească. Rețeta tradițională a românilor

Ema Apostu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

În această perioadă, gospodinele robotesc prin bucătărie pentru prepararea bunătăților la borcan care ne vor îmbia la iarnă. Printre acesta numărându-se și delicioasa zacuscă.

Ingrediente

1,5 kg ardei kapia roșii
1 kg vinete
1 kg roșii coapte
500 g ceapă
200 ml ulei de floarea-soarelui
2 linguri pastă de tomate
2 linguri sare
1 lingură zahăr
2 foi de dafin
1/2 linguriță piper negru măcinat
1/2 linguriță boia dulce
1/2 linguriță boia iute (opțional)
3-4 căței de usturoi

Cum se prepară

Spală ardeii, vinetele, roșiile și ceapa. Curăță și taie ceapa în bucăți mici. Coace ardeii pe o flacără deschisă până când coaja se înegrește. Pune-i într-un bol și acoperă-i cu o folie alimentară pentru câteva minute, apoi curăță-i de coajă, îndepărtează semințele și taie-i în bucăți mici.

Pune vinetele direct pe flacără pentru a le coace. Când sunt coapte, taie-le în bucăți mici și lasă-le să se scurgă într-o strecurătoare pentru a elimina excesul de lichid.

Într-o oală mare, încinge uleiul de floarea-soarelui și călește ceapa până devine transparentă. Adaugă pasta de tomate și amestecă bine cu ceapa. Adaugă ardeii și vinetele coapte în tigaie, amestecă și lasă-le să se călească împreună cu ceapa și pasta de tomate pentru câteva minute, potrivit retete.unica.ro. Adaugă roșiile coapte și tăiate mărunt în tigaie. Condimentează cu sare, piper, zahăr, boia dulce și, dacă îți place, boia iute pentru un gust mai intens.

Adaugă foile de dafin și lasă compoziția să fiarbă la foc mic până scade și se îngroașă. Amestecă din când în când pentru a nu se lipi de fundul tigăii. În ultima etapă, adaugă cățeii de usturoi zdrobiți și amestecă bine.

Când zacusca s-a îngroșat suficient și are o consistență omogenă, oprește focul și las-o să se răcească. Pune zacusca în borcane curate și uscate, iar apoi sterilizează-le timp de 20-30 de minute pentru a te asigura că se păstrează bine.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel