Vrei să te stabilești în Norvegia? Daniel Solheim a oferit informații pas cu pas

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Captura Youtube
Captura Youtube

Daniel Solheim este un român stabilit în Norvegia de aproape 30 de ani și care lucrează în prezent ca traducător și interpret autorizat.

În cadrul emisiunii "Departe de România", românul a explicat cum te poți angaja în Norvegia.

"Atunci când ajungi în Elveția te înregistrezi la organele de poliție și primești un număr de înregistrare, iar apoi, fiind cetățean european, ai dreptul de muncă, ai la dispoziție 6 luni ca să-ți cauți de muncă. Pentru a putea muncii trebuie să te adresezi Administrației fiscale pentru a primi un număr unic temporar, iar acel număr temporar este inițial numărul de impozit.

După ce ai obținut un loc de muncă cu o durată mai mare de 6 luni și o chirie în care locuiești cu contract, mai mult de 6 luni, poți să depui cererea de mutare a domiciliului din România în Norvegia, iar în urma acestei proceduri puteți obține codul numeric personal norvegian. Acesta indică faptul că ești rezident în Norvegia și că ai această țară ca domiciliu fiscal.

După 5 ani de muncă sau în care primești beneficii de la stat, ai dreptul să depui cerere pentru dreptul definitiv de ședere norvegian. Acest drept îți oferă alte drepturi în plus, drept de vot, ești luat în evidență iar în cazul în care ajungi într-o situație și ai nevoie de ajutor social îl poți obține din partea statului norvegian și procesul de a obține cetățenia", a spus Daniel Solheim.

Cât de greu este să-ți găsești un loc de muncă în Norvegia

"Rata șomajului este destul de mică în Norvegia, undeva la 3,5, iar locuri de muncă sunt cu duiumul, însă ceea ce este foarte important este să ai o calificare. În momentul de față pentru că sunt foarte mulți cetățeni români care mă contactează în vederea echivalării calificărilor personale ale lor ne-am lovit de un aspect imporant. Un curs de instalator în România care poate are 720 de ore din care 300 sunt teorie și 420 sunt practică este insuficient pentru a putea fi echivalat ca un instalator norvegian. Instalatorul norvegian are 2 ani de școală printre care implică școală, teorie, practică, ucenicie și altele", a adăugat acesta.

Interviul integral AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel