Vrei să faci o vizită privată la Acropola din Atena? Uite cât te costă

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Vrei să faci o vizită privată la Acropola din Atena? Uite cât te costă/Freepik
Vrei să faci o vizită privată la Acropola din Atena? Uite cât te costă/Freepik

Unul dintre cele mai vizitate monumente antice din lume, Acropola din Atena, a introdus un sistem de vizite private la un cost de 5.000 de euro, disponibile în afara programului oficial de vizitare. Anunțul a fost făcut marți pe site-ul oficial de bilete al acestui important obiectiv din patrimoniul Greciei, informează AFP.

Vizitele private, rezervate grupurilor de cel mult cinci persoane, care au provocat controverse atunci când au fost anunţate pentru prima dată, încep la ora locală 07:00 (04:00 GMT) sau pot avea loc seara, după ora locală 20:00 (17:00 GMT).

"Acest serviciu exclusiv este disponibil doar pentru patru grupuri de cel mult cinci persoane şi poate include un ghid personal" dacă vizitatorii doresc acest lucru, precizează site-ul Hellenic Heritage, care prezintă tururile sub denumirea "The Acropolis Experience".

Potrivit presei din Grecia, o primă vizită privată a avut loc sâmbăta trecută după închiderea oficială a sitului, fiind realizată de un cuplu rus însoţit de un ghid propriu.

Marţi, pe site-ul acestui obiectiv din patrimoniul elen, era încă posibilă rezervarea unei vizite private, fără ghid, începând din 12 iulie.

Astfel de vizite private vor fi făcute în zilele de marţi, vineri şi sâmbătă şi sunt menite să le permită vizitatorilor să evite mulţimea de turişti care urcă în fiecare zi pe "Stânca sacră" din centrul istoric al Atenei.

Anunţate anul trecut, tururile private ale Parthenonului şi ale celorlalte comori ale Acropolei urmau iniţial să fie lansate la 1 aprilie, dar Ministerul elen al Culturii a anunţat în cele din urmă că lansarea lor a fost amânată.

Sindicatul paznicilor din siturile arheologice din Grecia a anunţat că se opune "felului în care sunt organizate aceste vizite private, care se desfăşoară fără participarea sa", a precizat preşedinta sindicatului, Georgia Kondyli.

"Nu am avut nicio informaţie despre organizare acestor tururi", a adăugat ea.

Înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, Acropola din Atena, construită în secolul al V-lea î.Hr., înregistrează o creştere continuă a numărului său de vizitatori, în special datorită turiştilor de la bordul navelor de croazieră.

Situl a înregistrat anul trecut un număr record de vizitatori, aproape 4 milioane, reprezentând o creştere cu peste 31% în raport cu anul precedent, determinând Organizaţia naţională pentru resurse arheologice (ODAP) să impună intervale orare de vizitare pentru a tempera afluxul de turişti.

Acropola din Atena este deschisă pentru public în fiecare zi între orele locale 08:00 şi 20:00 (05:00 - 17:00 GMT). Biletul obişnuit de intrare costă 20 de euro, iar cel combinat, care permite accesul şi în alte situri antice, costă 30 de euro.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel