Vitamina care reduce simptomele anxietății. În ce alimente se găsește aceasta

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Anxietatea poate fi favorizată de deficitul unei vitamine din complexul B-urilor. Anxietatea netratată duce la tulburări de sănătate mintală.

Anxietatea este întâlnită tot mai frecventă, iar multe persoane s-au confruntat cu un astfel de episod de-a lungul vieții, în special în ultimii ani care au fost plini de diverse crize, de la izolarea din pandemie, la criza economică sau război.

Unele persoane pot experimenta niveluri de anxietate sau de tristețe inexplicabile, emoții care le perturbă viața în mod regulat, lucru care poate duce la o tulburare de sănătate mintală ce necesită tratament.

Potrivit Medical News Today, care citează un studiu realizat în Marea Britanie, există două vitamine din complexul B-urilor care pot avea un impact pozitiv asupra nivelului de anxietate și depresie.

Vitaminele B6 și B12, căci despre ele este vorba în respectivul studiu, sunt prezente în alimente precum năutul și tonul, dar echipa de cercetători a testat vitaminele la niveluri mult mai ridicate decât cele găsite în alimente.

Ce spun experții

Cercetătorii au vrut să afle în ce măsură cele două vitamine pot afecta procesarea acidului gama-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător care poate calma sistemul nervos și poate contribui la faptul că cineva dezvoltă anxietate sau depresie.

”Funcționarea creierului se bazează pe un echilibru delicat între neuronii excitanți care transportă informații și cei inhibitori, care previn o activitate dezlănțuită”, spune profesorul David Field, autorul principal al studiului și profesor asociat la Facultatea de Psihologie și Științe Clinice ale Limbajului de la Universitatea din Reading.

Echilibrul inhibiție-excitație care nu este echilibrat în creier a fost legat de anxietate, depresie, autism și schizofrenie. În plus, scriu autorii, că unele persoane pot experimenta tulburări vizuale și alte tulburări senzoriale în multe dintre aceste afecțiuni mentale, ”iar acestea sunt considerate a fi legate de dezechilibrele de excitație-inhibiție din cortexul vizual”.

Potrivit autorilor, ”vitamina B6 este implicată într-o serie de alte căi care sunt susceptibile de a reduce excitația neuronală”, în timp ce vitamina B12 împărtășește două dintre aceleași căi, astfel că aceștia au vrut să o testeze și pe aceasta pentru a vedea ce efect ar avea.

Vitamina B6 și modul în care ajută

Rezultatele studiului au indicat că vitamina B6 poate fi de ajutor în reducerea simptomelor de anxietate și depresie. Participanții la B6 au înregistrat o reducere semnificativă a testelor SCAARED și MFQ în comparație cu grupul placebo.

”Vitamina B6 ajută organismul să producă un mesager chimic specific care inhibă impulsurile din creier, iar studiul nostru leagă acest efect calmant de reducerea anxietății în rândul participanților”, spune profesorul Field.

Vitamina B6, unde se găsește

Majoritatea alimentelor conțin cantități variabile de vitamina B6. Iar o dietă echilibrată poate reduce din riscul de a dezvolta deficiență de vitamina B6. Însă trebuie reținut faptul că anumite afecțiuni medicale și medicamente pot duce la deficit de B6.

Printre alimentele bogate în vitamina B6 se numără:

- năutul (1 cană) furnizează 1,1 miligrame (mg) sau 65% din valoarea zilnică (VZ)

- ficatul de vită (85 grame) oferă 0,9 mg sau 53% din VZ

- tonul cu aripioare galbene (85 gr) oferă 0,9 mg sau 53% din VZ

- piept de pui prăjit (85 gr) oferă 0,5 mg sau 29% din VZ

- cartofii (1 cană) oferă 0,4 mg sau 25% din VZ

- banana (medie) oferă 0,4 mg sau 25% din VZ

- tofu (o jumătate de cană) oferă 0,1 mg sau 6% din VZ

- nucile (30 gr) oferă 0,1 mg sau 6% din VZ

Alte alimente bogate în vitamina B6:

- alimente îmbogățite, cum ar fi cerealele pentru micul dejun

- somonul

- carnea de curcan

- sos marinara

- carnea de vită

- bulgur

- brânza de vacă

- dovlecelul

- orezul

- stafidele

- ceapa

- spanacul

- pepenele.

Vezi și: 5 vitamine esențiale pentru sănătatea inimii. Unde le găsim, dar și ce alte proprietăți mai au

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel