Vinul românesc. Expert spaniol: Aveți aproape tot, dar lipsește un singur lucru

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Vinurile românești au o calitate foarte bună, dar, mai ales, au un potențial extraordinar, cramele fiind încă noi, iar vița de vie încă prea tânără, crede somelierul spaniol Eduardo Garcia del Amo.

Somelierul spune că vinurile românești sunt de calitate, dar prețul acestora nu este competitiv. ”În străinătate găsești un vin corect la 2 euro”, spune del Amo.

”Vinul (românesc) este ok. Avem o cotă de export care crește continuu. Cred că prețul nu ne ajută, nu e vorba de calitate, care e bună. Trebuie să fie un preț corect față de piață. Dacă piața simte că prețul nu este corect, ne adaptăm. Spania, care are mulți producători locali, nu este o piață bună pentru un vin din România, dar sunt alte piețe din Europa. Sunt români din Spania care cumpără vin din România.

Vița de vie încă prea tânără. Trebuie răbdare

Expertul a vorbit și despre terroirul românesc, de o foarte bună calitate, o combinație excepțională între sol, poziționare, vânt, soare.

Acesta explică faptul că podgoriile românești sunt foarte tinere, iar un vin excepțional se produce doar dintr-o viță de vie matură, arătând că podgoriile renumite din Spania au și peste o sută de ani.

”Este ca diferența dintre un copil și un om matur: copilul alergă repede, dar obosește imediat, în timp ce adultul are rezistență”, explică somelierul, referindu-se la faptul că vinul provenit dintr-o podgorie matură se dezvoltă mai bine în timp.

”Fiecare zonă are niște note aparte. Nu poți să faci diferența. Ai putea să te gândești care este cea mai valoroasă zonă viticolă. Sunt multe zone care se dezvoltă, unde oamenii investesc, dar cred că trebuie avut un pic de răbdare. Răbdarea cred că lipsește, adică <să mai așteptăm un pic, hai să mai facem chestii bine>”, arată somelierul spaniol Eduardo Garcia del Amo.

Experiența străină, esențială

”Sunt multe zone cu terroir bun, dar trebuie să mai așteptăm un pic. Vinurile vor avea o super calitate în momentul în care vița o să fie un pic mai veche”, mai spune somelierul.

Eduardo Garcia del Amo a vorbit și despre importul de know-how, expertul fiind de părere că vinificatorii străini aduc pieței locale un plus de experiență și cunoaștere. 

Vrem, nu vrem, vorbim de o piață destul de nouă, cramele cele mai vechi au 20 de ani, (iar vinificatorii străini n.r.) sunt profesioniști care au experiență și în alte zone și adaugă valoare. Pot face dintr-un produs bun, unul excepțional”, este de părere somelierul spaniol, la Digi 24.

Citește și: Gates, despre tehnologiile verzi: Ar trebui PRELUATE de marile companii. Pot produce la o altă scară

Oamenii de știință au calculat. Cât de puternic trebuie să fie un computer pentru a sparge Bitcoin

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel