Oamenii de știință au calculat. Cât de puternic trebuie să fie un computer pentru a sparge Bitcoin

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Tensiunile de la granița dintre Ucraina și Rusia fac Bitcoinul să scadă serios.
Tensiunile de la granița dintre Ucraina și Rusia fac Bitcoinul să scadă serios.

Cercetătorii Universității britanice Sussex au calculat de câtă putere trebuie să dispună un computer cuantic pentru a sparge SHA-256 - un algoritm pentru criptarea bitcoin și a altor criptomonede.

După calculele experților, ”spargerea” sistemului Bitcoin nu este imposibilă, dar ar necesita viteze de procesare de aproape un milion de ori mai ridicate decât cel mai performant computer cuantic existent în prezent.

La ora actuală, cel mai puternic procesor cuantic este cel produs de IBM, care are 127 de qubiți, însă, până în 2029, cei de la Google intenționează să atingă milionul de qubiți.

Prin urmare, potrivit autorilor studiului, susținătorii criptomonedelor nu ar trebui să se teamă de computerele cuantice pentru cel puțin încă 10 ani.

 

13 milioane de qubiți

 

Este știut faptul că un computer normal operează în sistem binar, care are una dintre cele două valori (0 sau 1). Computerele cuantice folosesc însă qubiții, care pot lua ambele valori în același timp. Din acest motiv, puterea de calcul a unui computer cuantic crește de trilioane de ori și, în teorie, ar trebui să spargă foarte repede algoritmii de criptare pe care se bazează criptomonedele existente.

Mark Webber, de la Universitatea Sussex, explică faptul că ”tranzacțiile sunt anunțate și există o cheie asociată cu acea tranzacție și există o fereastră limitată de timp în care acea cheie este vulnerabilă și care variază, dar de obicei durează între 10 minute și o oră, poate o zi”.

Calculele oamenilor de știință britanici arată că pentru a sparge criptomonedele bazate pe algoritmul SHA-256 va fi nevoie de un computer cuantic cu o putere de cel puțin 13 milioane de qubiți, scrie publicația Newscientist.

Echipa lui Webber a calculat că spargerea criptării bitcoin pentru o fereastră de 10 minute ar necesita un computer cuantic cu 1,9 miliarde de qubiți, în timp ce spargerea acestuia într-o oră ar necesita o mașină cu 317 milioane de qubiți. Chiar și luând în considerare fereastra de o zi întreagă, puterea de calcul ar trebui să fie de 13 milioane de qubiți.

În paralel și China a dezvoltat un computer cuantic, care poate procesa 66 de qubiți.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel