Vîlceanu: Nu am avut o discuţie în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels

Guvernul nu a discutat despre aplicarea de TVA zero la alimentele de bază, însă această măsură contravine directivei europene în domeniu, a declarat, joi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, într-o conferinţă de presă.

"Nu am avut o discuţie în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care cel puţin la momentul ăsta contravine Directivei de TVA (Directiva 2006/112/CE - sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată al UE - n. r.)", a spus Vîlceanu, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor, scrie Agerpres. 

Întrebat dacă se poate discuta cu Comisia Europeană despre acest subiect, ministrul a răspuns: "Putem să discutăm orice, dar...să ai o reglementare care contravine unei directive înseamnă infringement".

În ceea ce priveşte alte modele europene care au luat o serie de măsuri care să contracareze creşterea preţurilor, cum ar fi Polonia, care a aplicat TVA zero, sau Ungaria, care a plafonat preţurile la o serie de alimente de bază, ministrul Fondurilor Europene a subliniat că Polonia este "aproape în infringement.

Plafonarea prețurilor



"Există oricând instrumentul de a plafona preţuri şi de a interveni în piaţă la modul acesta, de a fixa tu preţuri, de la Guvern, ceea ce nu e tocmai ideea unei pieţe libere şi ceea ce ar duce, sunt convins, în condiţiile de piaţă actuale, cu preţuri crescute la energie, la dispariţia unor produse de pe raft. În momentul în care preţul cu care tu produci este mai mare decât preţul cu care poţi să vinzi evident că nu vei mai avea niciun fel de motivaţie să produci şi să vinzi produsul respectiv, pentru că asta ar însemna să pierzi. Deci, mi-e greu să cred că...Vă aduceţi aminte că în primele valuri ale pandemiei se punea problema plafonării preţurilor la anumite medicamente şi nu s-a putut întâmpla, pentru că asta ar fi dus la dispariţia acelor medicamente din piaţă. E acelaşi lucru şi cu produsele celelalte", a susţinut el.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel