Vaccinul făcut după-amiaza. Cercetătorii sunt aproape siguri | Studiu

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: pixabay, Gerd Altmann
Foto: pixabay, Gerd Altmann

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință, nivelul de anticorpi depinde, într-o oarecare măsură, și de ritmul circadian, iar dimineața acesta este mai scăzut.

Rezultatele sunt cu atât mai surprinzătoare deoarece în cazul gripei situația stă exact invers, se arată pe site-ul Universității Harvard.

Este demonstrat faptul că efectul anumitor medicamente depinde de ora la care sunt administrate.

Corpul uman este influențat de ritmul circadian de 24 de ore care reglează inclusiv răspunsul la boli infecțioase și vaccinare.

Într-un nou studiu, un grup de oameni de știință din Statele Unite a decis să analizeze efectul ritmului circadian în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19.

Studiul a implicat 2.190 de persoane din domeniul sănătății din Marea Britanie care au fost vaccinați cu două tipuri de ser: Pfizer sau AstraZeneca.

Nivelul anticorpilor

S-a dovedit că nivelul de anticorpi produși a fost mai mare la cei care au fost vaccinați după-amiaza față de cei care au primit vaccinul la primele ore ale dimineții.

De asemenea, s-a constatat că nivelul de anticorpi a fost mai ridicat la femei și la tineri, precum și după vaccinarea cu Pfizer, au spus autorii.

În cazul gripei este invers. Studiile anterioare au arătat că niveluri mai ridicate de anticorpi, ca răspuns la vaccinul antigripal, au fost înregistrate în timpul procedurii de vaccinare, efectuată dimineața.

Potrivit oamenilor de știință, motivul stă în diferitele mecanisme de acțiune ale medicamentelor, precum și în „experiența” sistemului imunitar, care recunoaște un agent patogen deja cunoscut sau complet nou.

Citește și: Interdicție pe viață! Cei născuți după 2008 nu mai pot cumpăra țigări în această țară

Totuși, oamenii de știință nu se grăbesc să recomande ferm amânarea vaccinării pentru după-amiază. O recomandare în acest sens ar putea veni doar în cazul în care rezultatele studiilor ulterioare vor fi confirmate, aceste recomandări fiind adresate în special vârstnicilor sau celor cu sistemul imunitar slăbit.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel