Interdicție pe viață! Cei născuți după 2008 nu mai pot cumpăra țigări în această țară

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Guvernul Noii Zeelande a anunțat că va interzice vânzarea de țigări ca parte a unui plan de acțiune împotriva fumatului.

 

Potrivit ministrului adjunct al Sănătății , Aisha Verral , fumatul este „cea principală cauză de deces în Noua Zeelandă și, de asemenea, provoacă cancer într-unul din patru cazuri”, relatează BBC.

După introducerea legii, toți cei născuți după 2008 nu vor mai putea cumpăra țigări pentru tot restul vieții. Potrivit oficialilor guvernamentali, acest lucru va face din Noua Zeelandă prima țară care implementează acest tip de măsură.

 

Puncte de vânzare mai puține

 

Potrivit proiectului de lege, numărul magazinelor care au voie să vândă țigări este planificat să fie redus de la aproximativ 8.000 la 500 de puncte de vânzare. Guvernul va introduce și măsuri de sprijin pentru persoanele care doresc să renunțe la fumat.

Potrivit datelor oficiale, în Noua Zeelandă fumează aproximativ 13% din populație, adică cu 5% mai puțin decât acum un deceniu. Potrivit Axios, obiectivul principal al autorităților din Noua Zeelandă este reducerea fumatului cu 5% până în 2025.

În 2017, Noua Zeelandă a permis țigările electronice pentru a ajuta fumătorii să renunțe la fumat. Ministerul Sănătății a declarat că acestea nu sunt la fel de dăunătoare ca țigările.

Trei ani mai târziu, guvernul a introdus noi reguli pentru vânzarea țigărilor electronice, care nu pot fi comercializate persoanelor sub 18 ani.

 

Piața neagră 

Deși mulți au salutat propunerea, comercianții și companiile de tutun au avertizat cu privire la riscul  apariției unei piețe negre pentru țigări.

Citește și: Octombrie 2021, luna cu cea mai mare mortalitate pe timp de pace din istoria României

„Interdicțiile de orice fel tind favorizeze entitățile care vând produse ilicite ”, spun reprezentanții companiilor de tutun.

Guvernul nu a detaliat cum vor fi aplicate noile reguli sau dacă acestea se vor aplica și celor care vizitează Noua Zeelandă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel