Orban își dublează ”scutul energetic”: Nou contract de gaze cu Rusia. Budapesta va primi 5,8 mil. metri cubi pe zi

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Budapesta își încredințează securitatea energetică lui Gazprom. S-a ajuns la un acord pentru aproximativ 5,8 milioane de metri cubi de metan în plus pe zi.

În timp ce Europa încearcă să-și dezlege dependența energetică de Rusia, o țară membră a UE a anunțat un nou acord pentru furnizarea suplimentară de gaze naturale de la Moscova.

Este vorba de Ungaria, o țară condusă de premierul Viktor Orban, care în ultimele luni s-a expus în repetate rânduri ca o voce critică împotriva sancțiunilor de la Bruxelles împotriva Rusiei, chiar și a opus unele contramăsuri ale UE pentru a contracara războiul din Ucraina. 

Purtătorul de cuvânt al lui Orban, Zoltan Kovacs, a anunțat pe Twitter realizarea unui contract cu gigantul energetic rus Gazprom pentru ”maximum aproximativ 5,8 milioane m3 de gaze naturale în plus zilnic”, care urmează să se adauge la cantitățile deja prevăzute de contractele anterioare dintre Moscova și Budapesta, potrivit Europa Today.

”Aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Orban, amintind de calul de bătaie al premierului ungar, care de la începutul conflictului din Ucraina a avertizat țările UE împotriva introducerii de sancțiuni care ar putea pune în pericol aprovizionarea cu energie a țărilor UE.

Rămâne însă de văzut cum va reacționa Bruxelles-ul la anunțul guvernului ungar și nu este sigur că instituțiile UE nu vor lua măsuri pentru a contracara creșterea dependenței energetice a Ungariei de Rusia. 

La sfârșitul lunii mai, Comisia Europeană a prezentat planul RepowerEu care vizează tocmai reducerea dependenței Europei de combustibilii fosili ruși și, în același timp, accelerarea tranziției ecologice către producția de energie eco-durabilă. 

Cu alte cuvinte, noul contract dintre Budapesta și Gazprom este exact opusul a ceea ce a cerut Europa statelor membre atât pentru a sancționa invazia rusă a Ucrainei, cât și pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate ecologică stabilite de Green Deal.

Citește și:

Vicepreședintele Lukoil s-a aruncat de la etajul șase al unui spital din Moscova

Vicepreședintele Lukoil, Ravil Maganov, s-a aruncat de la etajul șase al unui spital din Moscova, anunță Interfax.

Agențiile de aplicare a legii din Moscova au confirmat pentru TASS că un bărbat a căzut pe fereastra Spitalului Clinic Central și a murit. Numele decedatului nu a fost făcut public.

Oficialul Lukoil, în vârstă de 67 de ani, a murit din cauza rănilor suferite pe loc, cadavrul său fiind descoperit de personalul medical.

Președintele consiliului de administrație al companiei petroliere „LUKOIL” Ravil Maganov a murit după ce a căzut de la fereastra Spitalului Clinic Central (TsKB) din Moscova, a declarat joi pentru Interfax o sursă informată.

Anterior, într-una dintre clinicile din Moscova, în circumstanțe ciudate, a murit directorul general al Biroului de proiectare al instrumentației, numit după academicianul Arkadi Shipunov, Dmytro Konopliov. 

Ravil Maganov era unul dintre vicepreședinții Lukoil, președintele companiei fiind Vadim Vorobyev, ales în această funcție pe 31 mai 2022, în locul lui Vagit Alekperov, fondatoru Lukoil...mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel