Un nou caz de variola maimuței diagnosticat în România

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Un nou caz de variola maimuței diagnosticat în România

Este vorba despre un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței. Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.

Ancheta epidemiologică e în desfășurare.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii (MS) anunţa, luni, că a fost diagnosticat primul caz de variola maimuţei în România la un bărbat în vârstă de 26 de ani din Bucureşti.

"Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din Bucureşti. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de luni în urma investigaţiilor de laborator", precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Conform sursei citate, boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopţii de duminică.

"Starea bărbatului este bună. Pacientul primeşte tratament simptomatic şi se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe ţări din Europa unde există numeroase cazuri de infecţie cu variola maimuţei", mai precizează Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au menţionat ulterior că pacientul respectiv este internat, iar în izolare va rămâne pentru o perioadă de 21 de zile, calculată de la momentul când au apărut simptomele. În prezent se derulează ancheta epidemiologică referitoare la acest caz.

De asemenea, vaccinul împotriva virusului care provoacă variola maimuţei va ajunge în România după ce va fi finalizată achiziţia de către Comisia Europeană, ţării noastre revenindu-i o cotă parte, cifrată la aproximativ 2.500 de doze. Vaccinul este furnizat de către un producător american şi este disponibil deocamdată în cantităţi mici, au mai menţionat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

În cursul lunii mai s-au mai înregistrat două suspiciuni de infectare cu variola maimuţei la o femeie de 43 de ani din Rădăuţi şi un bărbat cetăţean român internat la un spital din Atena, in Grecia, însă acestea au fost infirmate ulterior, fiind vorba de infectări cu varicelă.

Variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel