UE primește gaze cu țârâita și nu poate face stocuri. Coșea: Revenim la raționalizarea din anii '50

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Rusia a scăzut și mai mult fluxul de gaze, livrate către statele europene.

După ce Gazprom a anunțat zilele trecute că reduce cantitatea de gaze pentru statele europene, statele europene confirmă că fluxurile de gaze au scăzut la jumătate.

O scădere suplimentară a fluxurilor de gaz rusești către Europa prin conducta Nord Stream 1, care coincide cu un val de căldură timpuriu care a cuprins sudul său, a accentuat îngrijorarea că continentul ar putea avea dificultăți să depoziteze gaze înainte de sezonul de iarnă.

Mircea Coșea este de părere că statele europene se vor confrunta cu un deficit important de gaze, în iarna următoare.

Singura soluție pe care o economistul o întrevede este aceea de a raționaliza consumul, atât pentru industrie, cât și pentru consumatorii casnici.

Revenim la nivelul anilor 51, 52, 53, când a existat o raționalizare a combustibilului și a gazului, dar eram după război atunci, erau alte condiții. Probabil că vom reveni la o raționalizare, la o reducere impusă a consumului și economiei, dar și consumatorilor privați”, preconizează analistul economic, la B1tv.

Italia și Slovacia au raportat că au primit vineri mai puțin de jumătate din volumele obișnuite prin conducta, care traversează Marea Baltică din Rusia până în Germania și reprezintă aproximativ 40% din fluxurile de conducte rusești către Uniunea Europeană.

Franța a raportat că nu mai primește gaz rusesc din Germania din 15 iunie. Asociația germană a industriei energetice BDEW a spus că volumele mai mici ar putea fi înlocuite cu alte surse, cum ar fi Norvegia și Țările de Jos.

Dependența UE de gazul rusesc și riscul ca Moscova să o întrerupă ca răzbunare la sancțiunile economice impuse după invadarea Ucrainei au reprezentat o mare bătaie de cap pentru blocul comunitar, determinându-l să-și construiască stocuri și să caute aprovizionare alternative.

Eni a declarat că va primi vineri doar jumătate din cei 63 de milioane de metri cubi (mcm) pe zi pe care i-a solicitat de la Gazprom din Rusia, după ce a înregistrat un deficit în două zile precedente.

Anterior, compania rusă Gazprom a declarat că a redus cu aproape 60% aprovizionarea cu gaz către Germania prin conductă. 

Premierul italian Mario Draghi, care a vizitat joi Ucraina împreună cu omologii săi francezi și germani, a acuzat Moscova că își folosește aprovizionarea cu gaz din motive politice, Kremlinul afirmând că tăierile de aprovizionare nu au fost premeditate și au fost cauzate de probleme legate de returnarea întârziată a echipamentelor trimise. pentru întreținere în Canada din cauza sancțiunilor.

Italia, care anul trecut a obținut 40% din importurile de gaze din Rusia, își propune să aibă stocul de gaz al țării plin cu cel puțin 90% pentru sezonul de iarnă, față de 54% în prezent.

În Europa, nivelurile de stocare și-au revenit în acest an din cauza importurilor puternice de gaze naturale lichefiate. 

Stocurile pentru UE în ansamblu sunt în prezent pline cu 52%, chiar sub media pe cinci ani și peste cele 43% observate la această perioadă anul trecut, au declarat analiștii de la ING Research.

„Cu toate acestea, o întrerupere prelungită va ridica îngrijorări cu privire la capacitatea UE de a construi suficient spațiu de stocare în următorul sezon de încălzire”, au spus aceștia. Ei au spus într-un semn „îngrijorător”, nivelurile de stocare au scăzut săptămâna aceasta, pentru prima dată din aprilie.

În Danemarca, agenția energetică a țării a declarat că, deși ar putea continua să umple stocurile, acest lucru se întâmplă într-un ritm mai lent din cauza reducerii livrărilor de gaze.

 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel