Ucraina cere ca Rusia să fie exclusă din ONU. Papa Francisc, un nou mesaj care îndeamnă la pace

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Matti Karstedt:, Pexels
Fotografie de la Matti Karstedt:, Pexels

Ucraina a cerut luni excluderea Rusiei din ONU, la peste zece luni de la începerea invaziei trupelor ruse, o cerere cu şanse reduse de succes, Moscova având drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, relatează AFP.

"Ucraina cere statelor membre ale ONU (...) să priveze Federaţia Rusă de statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi să o excludă din ONU", a indicat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

Potrivit diplomaţiei ucrainene, Rusia "ocupă ilegal locul URSS în Consiliul de Securitate al ONU" din 1991 şi de la destrămarea Uniunii Sovietice în 15 noi ţări.

"Rusia este un uzurpator al locului" URSS la ONU, a indicat ministerul ucrainean.

Aceste "trei decenii de prezenţă ilegală la ONU au fost marcate de războaie şi acapararea de teritorii din alte ţări, o schimbare forţată a graniţelor recunoscute internaţional şi de încercări de a-şi satisface ambiţiile neo-imperiale", a deplâns Kievul în acest comunicat.

Într-un mesaj difuzat pe Twitter, ministrul de Externe ucrainean Dmitri Kuleba a afirmat că prezenţa Rusiei în Consiliul de Securitate şi în ONU în ansamblu sunt nelegitime".

Kievul se confruntă de zece luni cu armada rusă pe teren şi se confruntă deja, din 2014, cu separatiştii pro-ruşi suţinuţi şi înarmaţi de Moscova în Donbass, în estul Ucrainei, scrie Agerpres.

Papa Francisc şi-a reînnoit mesajul de pace 

Papa Francisc şi-a reînnoit apelul pentru pace în Ucraina cu prilejul celui de-al treilea mesaj al său din perioada de Crăciun susţinut luni la Roma, informează DPA.

Îmi reînnoiesc dorinţa de pace: pace în familii, pace în parohii şi comunităţi religioase, pace în mişcări şi asociaţii, pace pentru popoarele chinuite de război, pace pentru scumpa şi chinuita Ucraină, a spus suveranul pontif adresându-se credincioşilor prezenţi în Piaţa Sfântul Petru după rugăciunea Angelus.

Liderul romano-catolicilor din întreaga lume a adresat apeluri similare în timpul liturghiei de Crăciun din Piaţa Sf. Petru şi în mesajul din ziua de Crăciun, cu prilejul binecuvântării tradiţionale de Crăciun Urbi et Orbi.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel