Tichetele vor fi scutite de impozite. Ce înseamnă pentru salariați

Matei Ion |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Tichetele ar urma să fie scutite de taxe
Tichetele ar urma să fie scutite de taxe

Aproape toate tichetele vor fi scutite de impozite prevede o nouă inițiativă legislativă.

Conform unei noi inițiative legislative care a fost recent depusă la Senat, toate tichetele de masă, de creșă, culturale si voucherele de vacanta ar urma sa fie scutite de impozit indiferent de valoare, excepția fiind doar la tichetele cadou pentru care se aplică limita de 300 de lei.

La ora actuală tichetele se acordă conform Legii nr.165/2018 iar biletele de valoare care pot fi acordate sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță.

Potrivit art.64 din Codul fiscal, cota de impozit care se aplică veniturilor asimilate salariilor, așa cum sunt și tichetele enumerate mai sus, este de 10%.

Ciucă anunță data încărcării cu 250 lei a primelor carduri - vouchere sociale distribuite vineri

Până în 2010 tichetele de masă au fost considerate venituri neimpozabile însă acest lucru s-a schimbat în cu ocazia aplicării OUG nr. 58/2010 pentru modificarea și completarea Legi nr. 5371/2003 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale (în prezent abrogată).

Potrivit dispozițiilor legale în vigoare, angajatorul care oferă angajaților acest tip de beneficiu se bucură de două avantaje:

1. Este scutit de orice taxă și contribuție la stat. Mai mult, sumele plătite pentru tichete sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, în anumite condiții și limite prevăzute de legislație. 

2 În ceea ce privește salariatul, acesta datorează impozit aferent venitului din biletele de valoare primite, care se adună la restul impozitelor și contribuțiilor pe salarii pe care le datorează, acestea find reținute de către angajator și virate către bugetul de stat, până la data de 25 a lunii următoare.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel