Termoenergetica, în pragul falimentului. Ce se întâmplă cu căldura în Bucureşti la iarnă

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Social
Calorifer
Calorifer

Compania municipală Termoenergetica este la un pas de faliment, iar bucureştenii ar putea rămâne în frig la iarnă. 

Conform Digi24, primăria Capitalei are datorii de 800 milioane lei către Termoenergetica, iar directorul companiei spune că este nevoie urgentă de aceşti bani, pentru a fi continuate investiţiile. 

"În actualul context, Primăria, chiar dacă dorește, nu poate să se împrumute și atunci suntem într-un cerc vicios - Primăria nu se poate împrumuta, nu poate plăti, iar toate aceste datorii pun presiune pe sistemul de încălzire centralizată al Capitalei. Trebuie rezolvat în cel mai scurt timp, pentru că vara e pe sfârșite, se apropie luna octombrie, prețul gazului cunoaștem cu toții că e din ce în ce mai mare și trebuie să ne pregătim de iarnă având contracte ferme, având plățile la zi, astfel încât să nu existe riscul de sincope în aprovizionare în sezonul de iarnă”, a declarat pentru Digi24 Claudiu Crețu, director Termoenergetica.

Trei săptămâni fără apă caldă în Ploiești. Termoficare Prahova: autorităţile locale nu şi-au îndeplinit obligaţiile

După ce pe 1 august a sistat furnizarea apei calde, pentru realizarea de reparaţii, Termoficare Prahova, societatea care asigură serviciul de termoficare în sistem centralizat, anunţă că firma nu a început lucrări de reabilitare a cazanului cu apă caldă numărul 2, despre care spune că este „singura sursă utilizabilă de producere a energiei termice”.

„Informăm că, potrivit solicitării autorităţii contractante, societatea noastră nu a început lucrări de reparaţii, CAF (cazanul pentru apă caldă – n.r.) nr. 2 rămânând în starea în care a fost înainte de întreruperea furnizării apei calde în Municipiul Ploieşti. Este regretabil că, în ciuda prezentării rapoartelor tehnice de specialitate către partenerii noṣtri contractuali, aceştia nu au revenit asupra deciziei de sistare a lucrărilor la CAF nr. 2, de strictă necesitate şi, în consecinţă, în opinia noastră, au fost irosite 17 zile din cele 30 iniţial anunţate pentru întreruperea furnizării apei calde. La fel de regretabil este faptul că în continuare autorităţile locale nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale şi legale referitoare la plăţile atât a subvenţiei, cât şi a gazelor”, transmite, vineri, firma Termoficare Prahova, printr-un comunicat.

Reprezentanții Termoficare Prahova, mai spun că firma „şi-a îndeplinit obligaţia contractuală de inventariere finală a bunurilor de retur/concesionate şi a efectuat constatările cantitative şi tehnice asupra acestor bunuri”.  „De asemenea, în vederea pregătirii pentru sezonul rece, începand cu data de 01.08.2022 echipele societăṭii noastre au efectuat peste 10 lucrări de reparare a unor avarii majore ale sistemului de termoficare. Subliniem faptul că societatea noastră a informat constant autorităţile locale cu privire la consecinţele notificării de reziliere comunicată la data de 02.08.2022. Prin adresele din data de 09.08.2022 şi din data de 10.08.2022, ne-am exprimat deschiderea pentru a organiza întâlniri privind clarificarea situaţiei, care însă au rămas fără răspuns. Reluăm apelul public adresat autorităţilor locale pentru a se aşeza la masa dialogului, în vederea rezolvării de urgenţă a blocajului administrativ în urma căruia compania noastră înregistrează prejudicii zilnice, iar consumatorii finali din municipiul Ploieşti sunt lipsiţi de serviciile publice elementare în secolul XXI”, mai susţine Termoficare Prahova.

Firma Termoficare Prahova SA a semnat cu Autoritatea de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova SA un contract pentru furnizarea de agent termic în municipiul Ploieşti, care are peste 130.000 de consumatori, racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

La nici trei luni de la semnarea contractului, Termoficare Prahova a sistat, începând cu 1 august, furnizarea apei calde în municipiul Ploieşti, invocând necesitatea realizării lucrărilor de reabilitare la sistemul de termoficare. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel