Te poți infecta cu Omicron de două ori într-o lună? Ce arată studiile

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Pexels @Anna Shvets
Foto: Pexels @Anna Shvets

Ce spun experții despre varianta Omicron.

Potrivit ultimelor studii realizate pe COVID-19, există o probabilitate de 5 ori mai mare de reinfectare cu Omicron la cei care au avut deja COVD-19, comparativ cu varianta Delta.

O analiză realizată de Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Regatul Unit (UKHSA), aproximativ una din 10 persoane infectate cu varianta Omicron au avut anterior Covid-19.

Te poti infecta de două ori într-o lună cu Omicron?

Mai mult, potrivit rezultatelor, un studiu recenst arată că două treimi dintre persoanele care au avut Omicron au fost infectate anterior cu o tulpină diferită. 

Astfel, este foarte posibil să ne reinfectăm cu Covid, iar Omicron face acest lucru şi mai probabil să se întâmple.  

"Există oameni care au impresia că, după ce au avut o dată Covid-19, vor fi permanent protejaţi, ca şi în cazul rujeolei. Dar cele două virusuri care provoacă aceste infecţii sunt foarte, foarte diferite. Protecţia împotriva coronavirusului scade în mod natural după o perioadă de timp", a declarat Dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă şi boli infecţioase la Universitatea Vanderbilt din Nashville, potrivit INews.co, citează Antena 3.

Orice test pozitiv, pentru oricare dintre variantele Covid-19, apărut în decurs de 90 de zile de la infectarea iniţială este considerat a fi parte a aceluiaşi episod de caz. Acest lucru este posibil din cauza efectelor reziduale ale infecţiei iniţiale.  

Reinfectarea cu SARS-CoV-2 este considerată doar atunci când testele pozitive survin după o perioadă mai mare de 90 de zile de la prima infectare.

Infecţia anterioară cu coronavirus oferă o protecţie slabă împotriva noii tulpini Omicron

Mai mult, studiile recente din Marea Britanie au sugerat că infecţia anterioară cu coronavirus oferă o protecţie slabă împotriva noii tulpini Omicron.

Cercetătorii de la Imperial College din Londra au descoperit că varianta Omicron se sustrage protecţiei oferite de imunitatea dobândită în urma bolii COVID-19 sau vaccinării cu două doze de ser anti-COVID-19. 

ExperţIi britanici în sănătate publică susţin că este "cu siguranţă posibil" să vă infectaţi cu Omicron de mai multe ori, în acelaşi mod în care este posibil să obţineţi mai multe teste pozitive pentru oricare dintre varaintele coronavirusului.  

"Nu este clar, în acest moment, ce nivel de imunitate apare după o infecţie cu Omicron. Bănuiesc că în timp, da, probabil că te poţi reinfecta. Dar nu avem încă aceste date, deoarece Omicron există doar din octombrie/noiembrie", a explicat Dr. Amesh Adalja, cercetător senior la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătăţii din SUA.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel