Te-ai trezit din nou la trei dimineața? Da, se întâmplă multor oameni și iată de ce

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Descriere foto: Somn, Unsplash.com/ Autor Alexandra Gorn
Descriere foto: Somn, Unsplash.com/ Autor Alexandra Gorn

Indiferent de motiv, trezirea noaptea este un fenomen des întâlnit și nu trebuie să-ți faci griji pentru asta, mai ales dacă poți adormi cu ușurință.

E posibil să te numeri printre cei care se trezesc in toiul noptii din cand in cand și probabil că ai observat că acest lucru se întâmplă în jur de ora trei. Nu-ți face griji, asta se întâmplă multor oameni și nu ești singurul care se trezește noaptea.

Oricare ar fi motivul, trezirea noaptea este un fenomen normal și nu trebuie să-ți faci griji pentru asta, mai ales dacă poți adormi din nou fără probleme, arată psihologul și expertul în somn Alexa Kane

Există patru motive pentru care te trezești noaptea pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a te diagnostica cu insomnie:


Nivelul scăzut de zahăr

Expertul în somn, Michael Breus, subliniază că pacienții vin adesea la el cu probleme de somn.

- Primul lucru pe care îl întreb este „Când ai mâncat ultima dată?”. Răspunsul este de obicei la 19:00 și se trezesc în jurul orei trei, asta înseamnă că corpul a rămas fără combustibil - a spus Michael Breus pentru Sleep.

El adaugă că atunci când creierul detectează o pierdere de energie, crește nivelul de cortizol pentru a grăbi procesul metabolic și a-ți face foame.

Ce să fac?

- Nu te culca flămând - spune Breus.

Acest lucru, spune el, nu înseamnă că ar trebui să mănânci în exces, ci să mănânci o gustare de aproximativ 250 de calorii cu 30 de minute înainte de culcare. Ar trebui să conțină 70% carbohidrați complecși și 30% proteine. Un măr ar fi genul perfect de gustare.

Notă: Dacă aveți diabet, ar trebui să verificați cu medicul dumneavoastră dacă glicemia este controlată în mod corespunzător în timpul nopții. Trezirea frecventă poate semnala că hormonii sau nivelurile de glucoză din sânge fluctuează.


Treci de la somnul profund la cel ușor

Somnul de noapte implică mai multe cicluri de somn care au loc în timpul celor șapte până la nouă ore de odihnă de care au nevoie de obicei adulții. Când dormi, corpul tău parcurge aceste etape ale somnului:

trecerea de la starea de veghe la somnsomn usorsomn adincREM (de asemenea, somn ușor)

Odată ce treceți de stadiul somnului profund (primele patru până la patru ore și jumătate) și intrați în somn ușor (REM), vă va fi mai ușor să vă treziți.

Deci, dacă adormi în jurul orei 23:00, treci în somn ușor în jurul orei 3 a.m.

Deoarece creierul tău este mai activ în timpul REM, este mai probabil să te trezești în acest interval.


Anxietate și stres

Dacă există ceva în viața ta care provoacă anxietate, ar putea foarte bine să fie cauza trezirii.

Cortizolul, care este cel mai bine cunoscut drept hormonul stresului, ne poate afecta și somnul. Studiile de ritm circadian au arătat că nivelul de cortizol începe să crească între două și trei dimineața. Dacă ești deja stresat sau anxios și nivelul de cortizol crește în mod natural, nu este neobișnuit să te trezești. Când apar simptomele sistemului nervos simpatic al corpului tău, creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale poate preveni, de asemenea, somnul.

Ce să fac?

Tehnicile de relaxare, cum ar fi respirația profundă și igiena adecvată a somnului, vă pot ajuta să vă liniștiți mintea și să vă adormiți din nou.


Probleme de somn din cauza vârstei

Îmbătrânirea ne afectează ciclurile de somn. Pe măsură ce îmbătrânim, petrecem mai puțin timp în somn profund, așa că avem mai multe șanse să fim treziți de lucruri precum zgomotul și lumina. 

În plus, orele noastre de somn și de trezire se pot schimba: de obicei, pe măsură ce îmbătrânim, ne culcăm și ne trezim mai devreme decât în ​​tinerețe. De asemenea, putem dezvolta o afecțiune medicală care ne afectează somnul sau să luăm medicamente care ne schimbă tiparele de somn.

Ce să fac?

Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice modificări semnificative ale somnului, în special insomnie sau treziri neobișnuite în timpul somnului. De asemenea, este important să excludem probleme medicale, cum ar fi apneea, bufeurile legate de menopauză, diabetul sau o tiroida anormală care poate provoca treziri nocturne.

Când devine o problemă trezirea noaptea?

Trezirea noaptea, în sine, nu este o problemă. Cu toate acestea, dacă te trezești și nu poți să te întorci la culcare, aceasta este o problemă.

- Dacă te trezești și începi să te simți îngrijorat, anxios sau frustrat, probabil că ți-ai activat sistemul nervos simpatic, sistemul de „luptă sau fugă”. 

Când se întâmplă acest lucru, creierul tău trece de la o stare de somn la o stare de alertă. Mintea ta poate începe să gândească rapid, iar ritmul cardiac și tensiunea arterială pot crește. Acest lucru face mult mai dificil să adormi din nou – spune dr. Kane.

Această reacție la stres poate duce la insomnie, tulburări de somn.

Trezirea regulată noaptea poate fi, de asemenea, un simptom al apneei în somn. Dacă aveți această tulburare, ocazional vă opriți respirația în timpul somnului. Pe lângă faptul că te trezește, apneea în somn îți poate perturba ritmul inimii și poate reduce fluxul de oxigen către corpul tău.

Alte simptome ale apneei în somn includ:

  • Sforăit
  • Trezirea în timpul sufocării sau a gâfâitului
  • Somnolență sau oboseală în timpul zilei

- Dacă aveți simptomele de mai sus, consultați un medic. Apneea de somn netratată poate provoca boli de inimă, diabet, obezitate și alte probleme de sănătate – spune dr. Kane.


Ce să faci data viitoare când te trezești noaptea?

Data viitoare când te trezești noaptea, acordă-ți 15 până la 20 de minute pentru a adormi din nou. Dacă ești treaz mai mult de atât, cel mai bine este să te ridici din pat, ne sfătuiește dr. Kane.

Cel mai bun mod de a nu te mai trezi în miezul nopții este să ai un program constant de somn și trezire. Asta înseamnă că te trezești la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend. La fel, este important să aveți și alte obiceiuri bune legate de somn.

Dar dacă lipsa somnului începe să îți afecteze munca, concentrarea sau memoria, este timpul să vezi un specialist.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel