Taylor Swift a fost confirmată de IFPI drept cea mai bine vândută artistă a anului la nivel global

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Taylor Swift / Foto: Eva Rinaldi / Flickr
Taylor Swift / Foto: Eva Rinaldi / Flickr

IFPI, organizația care reprezintă industria muzicală înregistrată la nivel mondial, a anunțat-o pe Taylor Swift drept câștigătoarea premiului IFPI 2023 Global Recording Artist of the Year Award.

Premiul unic este calculat în funcție de vânzările la nivel mondial ale unui artist sau ale unui grup în format streaming, download și format fizic în timpul anului calendaristic și acoperă întreaga sa operă. Premiul este acordat artistului care termină pe locul 1 în clasamentul IFPI Global Artist Chart, care a fost, de asemenea, publicat astăzi.

Anul acesta se împlinesc 11 ani de la acordarea premiului IFPI Global Recording Artist of the Year, Taylor Swift fiind în fruntea clasamentului mai mult decât orice alt artist în această perioadă (victoria din 2023 a urmat succeselor din 2014, 2019 și 2022).

Această ultimă victorie vine după un an stelar în care artista a văzut trei albume (Midnights și versiunile Taylor's Version ale albumelor Speak Now și 1989) ajungând în fruntea clasamentelor, iar turneul Eras, care a doborât recorduri, a ridicat angajamentul cu întregul său catalog pe platformele de streaming din întreaga lume. Acest fenomen a fost demonstrat de resurgența piesei Cruel Summer, lansată inițial în 2019, dar care a ajuns în fruntea topurilor din întreaga lume patru ani mai târziu.

Vedetele K-Pop SEVENTEEN și Stray Kids s-au clasat pe locurile doi și, respectiv, trei în clasament, într-un an record pentru artiștii coreeni. Patru trupe K-Pop au intrat în Top 10, TOMORROW X TOGETHER pe locul 7 și NewJeans pe locul 8, în timp ce IVE și NCT Dream au apărut pentru prima dată în Top 20 al IFPI Global Artist Chart, pe locurile 12 și, respectiv, 15.

Vedeta country americană Morgan Wallen (#6) și-a făcut, de asemenea, prima apariție în clasamentul IFPI Global Artist după succesul uriaș al lansării One Thing At A Time din 2023, iar Lana Del Rey (#10) a intrat, de asemenea, pentru prima dată în Top 10, depășindu-și maximul anterior de pe locul 17 din 2014. În afara Top 10, vedetele japoneze King & Prince și artiștii americani SZA și Zach Bryan și-au făcut, de asemenea, debutul în IFPI Global Artist Chart. În total, opt dintre primii 20 de artiști din 2023 au fost la prima lor apariție în clasament.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel