Studiul care răstoarnă totul despre Paracetamol. Efectele secundare descoperite ACUM: Infarct sau accident vascular

radiodcnews Team | Dată: 08 feb 2022, 14:51 | Categorie: Social
Foto: Pexels @Karolina Grabowska
Foto: Pexels @Karolina Grabowska

Un studiu răstoarnă tot ce se știa despre medicamentul folosit la scară largă, inclusiv în pandemia de COVID-19.

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Edinburgh, citat de BBC, arată că persoanelor cu hipertensiune arterială care iau paracetamol pe bază de rețetă le-ar putea crește riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Cercetătorii spun că medicii ar trebui să se gândească la riscurile și beneficiile pentru pacienții care iau medicamentul timp de mai multe luni.

Atenție, studiul vrea să demonstreze care sunt efectele medicamentului prescris pentru durerea cronică, nu pentru utilizarea generală. 

"Administrarea analgezicului doar pentru dureri de cap și febră este sigură"

Un lucru este cert, spun specialiștii, că "administrarea analgezicului doar pentru dureri de cap și febră este sigură". 

Pe de altă parte, alți experți spun că sunt necesare cercetări pe mai mulți oameni, la un interval de timp mai lung pentru a confirma concluziile.

Studiul a urmărit 110 voluntari, cărora li s-a cerut să ia 1 g de Paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni, adică o doză obișnuită pentru pacienții cu durere cronică și ulterior să pastile inactiv, sau placebo, timp de încă două săptămâni.

Astfel, "studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral", a spus profesorul James Dear, farmacolog clinic la Edinburgh.

Utilizarea pe termen scurt, mai sigură

"Dacă sunteți îngrijorați de riscurile medicamentelor pentru durere, ar trebui să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a vă explora opțiunile", a declarat dr. Benjamin Ellis, reumatolog consultant la Versus Artrita.

"Nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, ceea ce este, desigur, bine", a spus și Dr. Iain MacIntyre, consultant în farmacologie clinică, la NHS Lothian, investigatorul principal al acestui studiu.

Deși utilizarea pe termen scurt este mai sigură, unii experți susțin că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite