Studiu: Cât timp supravieţuieşte coronavirusul pe carnea congelată

Autorul articolului: Liana Ganea | Dată: 20 iul 2022, 11:14 | Categorie: Știri
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Carnea congelată te poate infecta cu virusurile din familia Cornavirus.

Un nou studiu citat de Webmd.com sugerează că familia de virsuri Corona (din care face parte și SARS-CoV-2) supraviețuiește  pe carne, inclusiv pe cea de pește congelat până la 30 de zile.

Cercetarea a fost făcută pentru a determina originea focarelor noi de COVID din Asia, carnea ambalată fiind suspectată că ar fi fost sursă a virusului. Studiul a fost efectuat pe pui congelat, carne de vită, porc și somon, iar descoperirile au fost publicate pe 11 iunie în revista Applied and Environmental Microbiology, un jurnal al Societății Americane de Microbiologie, precizează sursa citată.

„Deși nu păstrăm carnea în frigider timp de 30 de zile, s-ar putea să o păstrăm în congelator atât de mult timp”, a spus autoarea studiului, dr. Emily Bailey, profesor asistent de sănătate publică la Universitatea Campbell din Buies Creek, SUA. Echipa ei și-a desfășurat cercetările fără a utiliza coronavirusul real care provoacă COVID-19. În schimb, cercetătorii s-au bazat pe viruși surogat cu vârfuri similare de proteine.

Acești viruși similari au fost plasați pe carne și pește congelat, care au fost apoi păstrați atât la temperaturi de la frigider (39,2 grade Fahrenheit) cât și la temperaturi de congelare (-4 F.) „Am descoperit chiar că virușii ar putea fi cultivați după ce [au fost înghețați] acea perioadă de timp”, a spus Bailey într-un comunicat de presă. Cercetătorii au spus că descoperirile lor sunt semnificative, deoarece SARS-CoV-2 se poate reproduce în intestin, nu doar în tractul respirator, unde majoritatea oamenilor simt efectele acestuia. Trei tulpini de virus au fost utilizate ca surogate în studiu, inclusiv două coronavirusuri animale. Toate trei au fost folosite ca substitute în studiile anterioare ale SARS-CoV-2.

Cercetătorii au descoperit că virușii nu s-au descurcat la fel de bine la temperaturi de frigider ca la temperaturi de congelare. Cifrele diferă și în funcție de alimentul pe care s-au aflat în momentul congelării. Acest studiu subliniază importanța igienizării riguroase în recoltarea, transportul, ambalarea și distribuția produselor alimentare. „Sunt necesare eforturi continue pentru a preveni contaminarea alimentelor și a suprafețelor de prelucrare a alimentelor, a mâinilor lucrătorilor și a ustensilelor, cum ar fi cuțitele”, au scris autorii studiului, adăugând că dezinfectarea alimentelor înainte de ambalare trebuie, de asemenea, să fie realizată.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience