Semnele care îți arată că ai sindromul oboselii cronice. La ce trebuie să fii atent

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Genul de oboseală letargică, extremă, care te lasă epuizat până în măduva oaselor ar putea fi cauzată de ceea ce se numește sindromul oboselii cronice (CFS).

Ce este sindromul oboselii cronice?

Encefalomielita mialgică/sindromul oboselii cronice (ME/CFS) este eticheta folosită pentru a descrie un sindrom complex care provoacă oboseală și epuizare extremă, invalidantă și pe termen lung.Majoritatea persoanelor afectate de ME/CFS prezintă, de asemenea, unul sau mai multe simptome suplimentare, cum ar fi dureri musculare, dureri articulare, tulburări de somn, dificultăți de concentrare și/sau dureri de cap. În cazurile severe, este posibil să prezentați toate acestea.

Care sunt cauzele ME/CFS și cum poate fi diagnosticată?

La fel ca în cazul majorității sindroamelor, nu există niciun test de sânge disponibil pentru a pune un diagnostic definitiv și, în prezent, nu există nicio cauză cunoscută.

Există teste în puncte de presiune pe care le puteți face pentru a vă evalua durerea și care oferă un standard aproximativ de măsurare. Dacă un anumit număr de puncte de durere reacționează, se poate presupune că suferiți de ME/CFS, potrivit yourtango.com


Comunitatea medicală din Europa înțelege că cauza este o umflătură dureroasă a creierului și a măduvei spinării (ceea ce este, în principiu, ceea ce înseamnă cuvintele latinești "encefalomielită mialgică"). Din nou, însă, acesta este doar un alt mod de a descrie un set de simptome, mai degrabă decât de a identifica o cauză.

Sindromul oboselii cronice tinde să fie diagnosticul de bază atunci când suferiți de dureri cronice debilitante și de epuizare, dar toate celelalte au fost testate și nu apare nimic. Mulți medici par să se gândească la acesta ca la un diagnostic umbrelă care acoperă o varietate de boli și probleme care toate au ca rezultat același set de simptome. Există o varietate considerabilă între tipurile și severitatea simptomelor care lasă pe cineva cu un sentiment copleșitor de oboseală constantă. În esență, acest sindrom este diagnosticat doar prin excluderea oricărei alte posibilități cunoscute. Așadar, când senzația de oboseală permanentă trece dincolo de linia de a fi explicată prin senzația de suprasolicitare, suprasolicitare și aproape de epuizare?

Semnele care îți arată că ai sindromul oboselii cronice


Iată câteva simptome ale encefalomielitei mialgice/ oboselii cronice pe care să le urmărești dacă ești extrem de epuizat și te întrebi constant: "De ce sunt mereu atât de obosit?".

1. Este foarte diferită de oboseala de zi cu zi (cum ar fi după o săptămână de muncă)

  •  Nu este atenuată prea mult de odihnă.
     Nu se datorează sau nu se aseamănă cu oboseala în urma unui efort exagerat.
    Nu se datorează unei slăbiciuni musculare.
    Nu este o pierdere a motivației sau a plăcerii care apare la persoanele care sunt deprimate.

2. Există o apariție bruscă

Senzația că te îmbolnăvești de gripă, dar nu trece niciodată. Există cazuri în care se dezvoltă mai lent, dar debutul brusc este un mare semnal de alarmă. Acesta este unul dintre marile motive pentru care mulți cred că există o componentă virală.

3. Există o durere surdă și dureroasă în mușchi și articulații

O durere surdă, dureroasă în mușchi sau articulații care nu dispare și nu răspunde la nimic este un alt semn al sindromului de oboseală cronică. Aceasta poate evolua în dureri de cap cronice care nu sunt migrene. Durerea este adesea considerată a fi în fascie, dar se mișcă mult și nu pare să fie legată de utilizarea mușchilor.

4. Vă confruntați cu o stare de rău post-activitate

Acest lucru înseamnă că reușiți să faceți ceva, dar a doua zi abia mai puteți funcționa. Poate dura câteva zile pentru a reveni la starea stabilă. Efectuarea de exerciții fizice înrăutățește toate simptomele.

5. Ești epuizat din punct de vedere mental

Nu numai că mușchii tăi se simt obosiți, dar creierul tău simte că pur și simplu nu se poate porni. Mulți raportează că este diferit de ceața cerebrală sau de anxietate. Pur și simplu pare că creierul este prea obosit pentru a lucra.

6. Abilitățile tale de gândire se deteriorează 

Concentrare slabă, memorie slabă pe termen scurt, capacitate de atenție redusă, memorie slabă a evenimentelor recente, dificultăți în planificarea sau organizarea gândurilor, dificultăți în găsirea cuvintelor potrivite pentru a spune și, uneori, senzația de dezorientare. Adesea, aceste abilități prezintă o imagine foarte diferită față de capacitatea de funcționare a bolnavului înainte de debut.

7. Vă simțiți epuizat, dar nu reușiți să dormiți

Stai întins în pat și durerea te ține treaz. Este ca și cum nu ai avea energia necesară pentru a adormi. Când reușești să adormi, simți că nu te poți trezi. Mulți suferă de tipare de somn perturbate. Problemele de somn sunt un rezultat și nu o cauză a CFS/ME.


8. Aveți o durere de gât recurentă

Aceasta va fi adesea însoțită de sensibilitate la nivelul glandelor limfatice din apropiere. Durerea de gât pare mai degrabă ciclică decât să ia pur și simplu un alt virus.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel