Secretul dietei keto: Cum să slăbești ușor

Ioan Valerian |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Dieta ketogenică, care a fost creată pentru a trata epilepsia rezistentă la medicamente la copii, a câștigat popularitate în ultimii ani datorită constatărilor că poate ajuta la pierderea în greutate.

Dieta keto are un conținut foarte scăzut de carbohidrați, ceea ce încurajează organismul să intre într-o stare metabolică cunoscută sub numele de cetoză. Prin eliminarea majorității sursei primare de energie a organismului, carbohidrații, organismul este forțat să se bazeze pe rezervele sale de grăsime pentru energie.  

După cum am menționat, dieta keto a fost concepută pentru a trata epilepsia rezistentă la medicamente la copii, dar o revizuire din Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică a indicat că ar putea fi benefică și în tratamentul obezității. Cu toate acestea, orice modificare extremă a dietei trebuie luată sub supravegherea unui medic sau a unui specialist în nutriție, care va putea monitoriza progresul și orice reacții adverse pe care le puteți experimenta.

În funcție de procentul de carbohidrați, grăsimi și proteine pe care îl consumați, dieta keto poate arăta destul de diferit. Laura Clark, dietetician și terapeut alimentar, spune că o adevărată dietă keto se încadrează în parametri destul de specifici. „Pentru ca o dietă să fie oficial keto, doar 5-10% din energia zilnică ar trebui să provină din carbohidrați”, explică ea. „Aceasta înseamnă mai puțin de 50 g de carbohidrați pe zi. Acest lucru mută accentul către ceilalți macronutrienți din dietă, și anume proteine și grăsimi.”

Aportul de proteine poate varia de la 10-20%, iar aportul de grăsimi este în general de 70-80% pentru ca o dietă să fie cu adevărat ketogenă, conform Școlii de Sănătate Publică de la Harvard. S-a dovedit că proteinele pot ajuta la senzația de sațietate, conform unui studiu al British Journal of Nutrition.

Dr. Nurisa Kumaran, director medical și fondator al Clinicii de sănătate elementară, recomandă să se retragă ușor în dieta keto. „Pentru a începe o dietă keto, trebuie să reduceți treptat carbohidrații”, spune ea. „Începeți prin a evita zaharurile și carbohidrații rafinați pentru a stabiliza echilibrul zahărului din sânge, apoi eliminați treptat carbohidrații nerafinați din dietă.

Pentru a face keto mai ușor, Kumaran încurajează construirea meselor în jurul alimentelor bogate în proteine. „Centrează-ți mesele în jurul cărnii slabe, peștelui gras, ouălor și alimentelor bogate în proteine”, spune ea. „Încorporați multe legume, în special legume și salate cu conținut scăzut de carbohidrați. Adăugați surse de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin și nucile.”

Ea sfătuiește, de asemenea, prudență atunci când începeți dieta keto. „Deși au fost găsite multe beneficii pentru sănătate pentru o dietă keto, în special pentru pierderea în greutate, diabetul de tip 2, oboseala cronică, sănătatea creierului și multe altele, cel mai bine este să solicitați sfatul unui profesionist din domeniul sănătății, deoarece pot exista și consecințe negative asupra sănătății, în special cu dezvoltarea pietrelor la rinichi și a calculilor biliari, creșterea markerilor de colesterol LDL, deficiențe nutriționale.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel