Scandalurile care au zguduit banca elvețiană Credit Suisse

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Cazul BANCOREX! Bobby Păunescu: Atenție! Îmi asum/ La Curtea de Conturi se pot verifica
Cazul BANCOREX! Bobby Păunescu: Atenție! Îmi asum/ La Curtea de Conturi se pot verifica

Credit Suisse a fost găsită vinovată de Curtea Penală Federală din Elveția pentru că nu a reușit să prevină spălarea de bani, în primul proces penal intentat uneia dintre cele mai importante bănci ale Țării cantoanelor. Credit Suisse a negat orice nereguli în acest caz, care pune capăt unui șir de scandaluri la cea de-a doua mare bancă din Elveția

Iată care marile scandaluri cu care s-a confruntat banca în ultimii ani:

Cazul din Bermude

Un tribunal din Bermuda a decis în martie că fostul premier georgian Bidzina Ivanishvili și familia sa ar trebui să primească despăgubiri de peste jumătate de miliard de dolari din partea diviziei locale de asigurări de viață a Credit Suisse.

Instanța a declarat că Bidzina Ivanishvili și familia sa au dreptul la despăgubiri din cauza unei fraude comise de fostul consilier al Credit Suisse Pascale Lescaudron. Lescaudron a fost condamnat de un tribunal elvețian în 2018 pentru falsificarea semnăturilor unor foști clienți, printre care Ivanishvili, pe o perioadă de opt ani. Credit Suisse se așteaptă ca acest caz, împotriva căruia face apel, să o coste aproximativ 600 de milioane de dolari.

"Secretele elvețiene"

Credit Suisse a negat acuzațiile de nereguli după ce zeci de instituții media au publicat în februarie rezultatele unor investigații coordonate, în stilul Panama Papers, privind o scurgere de date referitoare la mii de conturi deținute de bancă în deceniile anterioare.

Printre acuzațiile din articolele de presă "Secretele elvețiene" se numără faptul că printre clienții băncii se numără persoane care au încălcat drepturile omului și oameni de afaceri care fac obiectul unor sancțiuni.

Președintele Horta-Osorio

Președintele Antonio Horta-Osorio a demisionat în ianuarie după ce a încălcat regulile de carantină ale COVID-19.

Decizia a venit la mai puțin de un an după ce Horta-Osorio a fost însărcinat cu curățarea culturii corporative a băncii, care a fost afectată de implicarea sa în firma de investiții Archegos, care s-a prăbușit, și în compania de finanțare a lanțului de aprovizionare Greensill Capital, care a eșuat.

Axel Lehmann, membru al consiliului de administrație, a preluat funcția de președinte.

Fraudă cu obligațiuni

Credit Suisse a pledat vinovată de fraudarea investitorilor în legătură cu un împrumut de 850 de milioane de dolari acordat Mozambicului pentru finanțarea unei flote de pescuit ton. Banca va plăti 475 de milioane de dolari autorităților de reglementare din SUA și Marea Britanie pentru a soluționa cazul, ca parte a unui acord anunțat în octombrie.

Aproximativ 200 de milioane de dolari din împrumut au fost plătiți sub formă de mită către bancheri ai Credit Suisse și oficiali guvernamentali din Mozambic. Banca era conștientă de un deficit ... Citește mai departe pe DCBusiness

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel