Salariul minim din Ungaria va trece de 700 de euro

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
FOTO: Freepik @user664584
FOTO: Freepik @user664584

Salariul minim din Ungaria va crește cu 15%, în timp ce salariul celor cu studii superioare se va majora cu 10%.

Salariul minim din Ungaria se va majora începând de luna viitoare. Guvernul Ungariei a aprobat creșterea cu 15% a salariului minim, la 266.800 forinţi (709 euro), în timp ce în cazul absolvenţilor de studii superioare salariul minim urcă cu 10%, la 326.000 forinţi, a anunţat joi ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, după finalizarea acordului între Guvern, angajatori şi angajaţi, transmite MTI, citat de Agerpres.

Marton Nagy a făcut apel la eforturi suplimentare pentru prezervarea valorii reale a salariilor în 2024 şi a cerut tuturor firmelor să implementeze noi majorări salariale, în linie cu poziţia lor financiară şi de pe piaţă.

Guvernul va iniţia discuţii menite să reformeze sistemul de salarizare, pentru a se asigura protecţia valorii reale a salariilor pe termen lung, a declarat oficialul ungar.

Acesta a mulţumit participanţilor la discuţii pentru cooperarea lor, dar a criticat Federaţia sindicală MSZSZ ”pentru că a neglijat interesele angajaţilor şi a încercat să amâne negocierile”, apoi au refuzat să semneze acordul.

Guvernul va continua să lucreze ”pentru a contrabalansa impactul războiului şi al sancţiunilor, în vederea protejării familiilor, sprijinind creşterea economiei şi sporind competitivitatea mediului ungar de afaceri, a adăugat ministrul Dezvoltării Economice. Acesta susţine că obiectivul în 2024 este o creştere de 4% - 5% a valorii reale a salariilor.

Care este salariul minim în UE

Conform Eurostat, 13 state membre din estul şi sudul UE aveau la începutul acestui an salarii minime sub 1.000 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Letonia (500 euro), România (515 euro), Ungaria (542 euro), Croaţia (624 euro), Slovacia (646 euro), Cehia (652 euro), Estonia (654 euro), Polonia (655 euro), Lituania (730 euro), Grecia (774 euro), Malta (792 euro) şi Portugalia (823 euro).

Într-un raport publicat luna aceasta, Fondul Monetar Internaţional avertizează că majorările semnificative ale salariilor minime planificate anul viitor în Europa Centrală sporesc riscul unei inflaţii mult mai persistente sau a pierderii de locuri de muncă, pe fondul creşterii relativ slabe a productivităţii în regiune.

În condiţiile în care inflaţia se atenuează, de la nivelurile de peste 10%, economiile regiunii sunt la un punct de cotitură, diminuarea creşterii preţurilor impulsionând revenirea salariilor în teritoriu pozitiv, ceea ce, speră guvernele, va ajuta consumul şi o redresare economică mai amplă, anul viitor.

Vezi și: Ungaria continuă să respingă finanţarea de către UE a livrărilor de arme pentru Ucraina

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience