Să bem sau nu apă în timpul mesei?

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

O idee adânc împământenită în popor este să nu bei apă în timp ce mănânci pentru că astfel sucurile gastrice se diluează şi digestia este perturbată. Este un adevăr sau mit? Află ce spun specialiştii în nutriţie despre acest lucru!

Apa este esenţială pentru digestie şi nu numai, iar primul pahar cu apă ar trebui să îl bem dimineaţa, după trezire, mai ales că organismul a fost privat de acest lichid vital pe parcursul nopţii. Este necesară pentru buna funcţionare a digestiei, prevenind constipaţia. Consumul unui pahar cu apă cu jumătate de oră înainte de masă pregăteşte stomacul pentru a asimila mai bine nutriementele. Apa participă şi la formarea salivei, atât de necesară, printre altele, în masticaţie, în deglutiţie şi în digestie. Prin consumul suficient de apă este favorizată eliminarea toxinelor şi accelerarea reînnoirii celulare. Cercetătorii au asociat hidratarea insuficientă cu un risc mai mare de cancer de vezică urinară şi de colon, pentru că în aceste locuri se acumulează toxine.

Să bem apă în timp ce mâncăm?

Da! Sfatul din popor potrivit căruia nu ar trebui să bei apă în timpul meselor a fost desfiinţat de specialiştii în nutriţie şi de gastroenterologi. Conform dr. Carol Stanciu, gastroenterolog, profesor universitar şi fondatorul Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi, un om sănătos poate şi trebuie să bea apă ori de câte ori simte nevoia, inclusiv în timpul mesei. „Faptul că bei apă în timpul mesei nu influenţează în niciun fel digestia. Poţi bea apă ori de câte ori ai nevoie. Eu asta recomand pacienţilor mei. I-am auzit şi eu pe unii spunând că nu e bine să bei apă în timpul mesei. E o nerozie“. Sunt două reguli care trebuie respectate în timpul mesei: „Prima este ca persoana să mănânce ceea ce îi prieşte şi nu ceea ce îi place, atenţie! Şi a doua, să mănânce puţin odată şi mai des şi să evite mesele copioase înghesuite către sfârşitul zilei“, a explicat medicul pentru adevarul.ro.

De asemenea, specialiştii Clinicii Cleveland susţin că apa îmbunătăţeşte digestia, ajutând bolul alimentar să se mişte mai uşor la nivelul sistemului digestiv. Prea puţină apă consumată, inclusiv în timpul mesei, poate duce la apariţia constipaţiei, potrivit allrecipes.com. Conform Mayo Clinic, nu există nicio îngrijorare că apa diluează sucurile digestive sau interferează cu digestia. De fapt, consumul de apă în timpul mesei sau după masă ajută corpul să descompună și să digere alimentele.

Potrivit „Abecedarului de nutriţie“ coordonat de prof. dr. Nicolae Hîncu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, „Cel mai frecvent se recomandă ca apa să fie băută după masă sau între mese. Important este ca apa nu fie băută după consumul de fructe sau salate pentru că pot apărea intoleranţe digestive, balonare, disconfort abdominal şi diaree“, ne reaminteşte Click! Sănătate.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel