Rusia pune embargo pe fructele şi legumele din Republica Moldova

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri

Lovitură economică pentru Republica Moldova. Rusia a decis să interzică, de la 15 august, importurile de produse agricole din aproape toate raioanele Republicii Moldova, inclusiv din Găgăuzia, informează Reuters.

Rusia pune embargo pe fructele şi legumele din Moldova. Excepţie fac raioanele din stânga Nistrului, controlate de administrația separatistă de la Tiraspol, susținută de Rusia, potrivit RTV.

Rusia are o istorie în utilizarea interdincţiilor privind importurile de alimente în disputele comerciale cu alte țări. Republica Moldova cumpără gaze naturale de la ruşi și la începutul lunii august a întrebat gigantul rus Gazprom dacă poate amâna plata pentru această lună.

Rosselkhoznadzor ( Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia) a decis să impună restricțiile „din cauza detectării în repetate rânduri de substanţe periculoase în produsele moldovenești care intră în Rusia”.

Republica Moldova şi-a redus livrările de fructe către Rusia după invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie, din cauza logisticii complicate și a costurilor mai mari cu transportul. Cu toate acestea, exportul este principala piaţă de desfacere pentru fermierii din Moldova.

Numai în acest an, fermierii din Republica Moldova a exportat în Rusia 168.000 de tone de produse agricole, în principal mere, prune și struguri, a informat agenția de presă Interfax.

”Ucraina este gata să ajute R. Moldova să expulzeze trupele ruse din Transnistria” - Kirilo Budanov, Șeful Direcției de Informații a Armatei

Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, Kirilo Budanov, declara, luna trecută, că Ucraina este pregătită să ajute Republica Moldova în privința situației trupelor Federației Ruse, staționate în Transnistria.

Budanov a subliniat că sprijină pe deplin R. Moldova în efortul de a expulza armata rusă de pe teritoriul său.

"Susțin dorința Moldovei de a scăpa de forțele de ocupație de pe teritoriul său. Iar noi, ca stat și ca serviciu special, vom face totul pentru a ajuta statul fratern să scape de ocupanți de pe pământul său", a declarat Kirilo Budanov, în cadrul programului TV, transmis de toate televiziunile, relatează Espreso.tv.

Declarațiile lui Budanov au fost făcute pe fondul semnalelor venite din partea lui Vitali Ignatiev, șeful diplomației autoproclamatei ”Republici Moldovenești Transnistrene” (”Pridnistrovskaia Moldovskaia Respublika”).

Acesta a reamintit că Transnistria vrea să obțină independența față de Moldova și, ulterior, să intre în componența Federației Ruse.

Dmitri Belyk, membru al Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat a Rusiei, a declarat același lucru.

Citește continuarea AICI

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel