Rusia NAȚIONALIZEAZĂ Renault și trece la mașinile din URSS, Moskvici și Lada

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Grupul francez Renault a părăsit Rusia.

Fabricile AvtoVAZ deținute de francezi din Togliatti și Izhevsk au devenit proprietatea guvernului rus, în timp ce uzina din Moscova a devenit proprietatea primăriei orașului, a anunțat  ministerul Rusiei de Industrie și Comerț.

În conformitate cu termenii acordului, guvernul de la Moscova a devenit proprietarul a 100% din acțiunile CJSC Renault Rusia, iar întreprinderea de stat NAMI, care a dezvoltat proiectul auto Aurus, a devenit proprietarul a 67,69% din acțiunile AvtoVAZ. Rostec Corporation rămâne proprietarul acțiunilor rămase din AvtoVAZ.

Renault a primit o opțiune de șase ani de a-și răscumpăra participația la AvtoVAZ, dacă dorește să revină în Rusia.

”Vom deschide o nouă pagină în istoria Moskvici”

La fabrica din Tolyati, rușii plănuiesc acum să producă autoturisme marca Lada, în timp ce uzina din Moscova va relua producția de mașini sub marca Moskvici.

Proprietarul străin a decis să închidă uzina Renault de la Moscova. Acesta este dreptul lui, dar nu putem permite ca mii de muncitori să rămână fără muncă. Prin urmare, am decis să duc fabrica la echilibrul orașului și să reiau producția de mașini sub marca istorică Moskvich, arată primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Din 1998, Renault a produs la fabrica din Moscova mașini Logan, Duster și Sandero. Acum, KamAZ va ​​deveni principalul partener tehnologic al fabricii reînviate Moskvich. În prima etapă, se va organiza producția de mașini clasice cu motor cu ardere internă, iar în viitor, mașini electrice, potrivit site-ului Primăriei Moscovei. ”În 2022, vom deschide o nouă pagină în istoria Moskvici”.

Piața rusă reprezenta un segment important al concernului francez, fiind a doua piață, ca mărime, pentru autoturismele Renault.

La sfârșitul anului 2021, compania a evaluat afacerile din Rusia la 2,4 miliarde de dolari.

Pe 11 martie, Bloomberg a scris, citând surse, că Renault nu vrea să rupă legăturile cu Rusia, temându-se de naționalizarea AvtoVAZ.

Totuși, peste numai două săptămâni, pe 23 martie, concernul francez a anunțat oficial încetarea lucrărilor la fabrica de la Moscova și că ia în considerare opțiunile disponibile pentru cedarea participației sale la AvtoVAZ.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel