Românii, greșeli de sărbători! Mihaela Bilic: După 30 de ani de la Revoluție trăim cu aceeași frică

Autorul articolului: Alexandru Ichim | Dată: 03 dec 2021, 19:51 | Categorie: Social
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sărbătorile de iarnă sunt aproape, iar românii se gândesc deja la pregătiri, la lista de cumpărături și la ce pun pe masă. Nutriționistul Mihaela Bilic vine însă cu câteva recomandări. 

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit pe pagina sa de Facebook despre agitația cumpărăturilor și pregătirilor culinare pentru sărbători. Specialistul recomandă a se evita risipa alimentară și ”garantează” că oaspeții de la masa de Crăciun și Revelion nu se vor supăra dacă ”s-au terminat sarmalele”. 

”Panica cumpărăturilor de sărbători! După 30 de ani de la Revoluție trăim cu aceeași frică: dacă nu avem suficientă mâncare? După un sfert de secol de supermarket-uri cu rafturi pline, avem același principiu după care ne ghidăm: mai bine să prisosească, decât să nu ajungă.

Cumpărăm mai mult decât avem nevoie

Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, facem din alimentație o problemă, ne complicăm si exagerăm din punct de vedere culinar, ca și cum toată existența noastră atârnă de o farfurie cu mâncare. Și întotdeauna e în plus, nu în minus! Perioada următoare va fi doar despre mâncare: ce cumpărături facem, câți oaspeți avem la masă, care este meniul?

Facem liste peste liste, umplem frigiderul și cămara ca să fim siguri că e suficient, că toată lumea va mânca pe săturate. Cum calculăm porția corectă, de unde știm care e apetitul musafirilor, ce ne facem dacă rămâne masa goală?! Din postura de gazdă ai o frică, nu poți socoti doar trei sarmale și o bucățică de carne de persoană, ce te faci dacă omul mai vrea o porție? Culmea e că inversând rolurile, ca oaspete/invitat nu-mi amintesc să mă fi supărat vreodată pentru că s-au terminat sarmalele sau cozonacul la vreo sărbătoare- cel mult era semn că au fost delicioase, deci foarte apreciate.

Nimeni nu face o tragedie din mâncare, înafară de noi, când ne luăm prea în serios rolul de gazde, când vrem sa demonstrăm prea mult, sa-i copleșim pe invitați cu abundența de pe masa noastră. Cred că ar merita să relaxăm un pic lucrurile. Pană la urmă nu suntem în mijlocul pustiului: nu ajunge mâncarea, dăm o fugă până la magazinul din colț. Nu ne-am săturat cu mâncarea din vizită? Facem completarea acasă, din propriul frigider. Soluții există pentru orice situații, de la home-delivery până la congelatorul cu rezerve strategice.

Atunci de unde panica, îngrijorarea, stresul?

Am rămas prizonierii propriilor noastre amintiri, neputințe, limitări. Nu realizăm că viața nu se mai învârte în jurul mâncării. Majoritatea oaspeților sunt prezenți fizic, dar mintea și gândurile le sunt în altă parte, interesul nu e pe masă ci mai degrabă pe un ecran. Iar dacă în final ai curiozitatea să întrebi invitații cum a fost mâncarea, vei primi un răspuns previzibil: “bună”!

Cel mult rămân ca amintire câteva poze, în rest vă promit că nu va fi o tragedie pentru nimeni dacă n-a primit supliment la friptură și cârnați. Faptul că poți să-ți umpli coșul de cumpărături și că poți să-ți faci toate poftele culinare de sărbători este un fel de confirmare pentru propria valoare, pentru faptul că viața ta e bună și statutul social corespunzător. Câtă vreme ai masa plină, poți privi cu încredere în viitor.

Abundența alimentară a fost și va rămâne un simbol al realizării personale. E firesc și vor mai trece ani buni până când ne vom detașa, până vom ajunge să nu mai fim impresionați și să impresionăm cu mâncare. Cred că n-am fi români cu adevărat fără planurile de aprovizionare pentru masa de sărbători. Așa că vă întreb și pe voi: cum stați cu pregătirile de Crăciun?!”, a scris nutriționista Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite