România angajează, dar nu are pe cine. Importă 100.000 de muncitori străini

Autorul articolului: Roxana Neagu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
foto ilustrativ Pixabay/ România angajează, dar nu are pe cine. Import de 100.000 de muncitori străini
foto ilustrativ Pixabay/ România angajează, dar nu are pe cine. Import de 100.000 de muncitori străini

Deficitul pe piața muncii din România este uriaș, așa că țara noastră admite încă 100.000 de lucrători străini. 

Datele înregistrate Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că, în perioada ianuarie - august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa, se menţiona într-un comunicat ANOFM, de la sfârșitul anului trecut.

Ministerul Muncii: Oferta de locuri de muncă vacante, 480.000 "Din evaluările noastre, oferta de locuri de muncă din partea angajatorilor se ridică la aproximativ 480.000, iar cererea din partea oamenilor care doresc să se angajeze este de aproximativ 200.000. Pentru a sprijini angajatorii să acopere această lipsă a forţei de muncă, Guvernul va majora anul viitor numărul de avize acordate muncitorilor străini la 100.000 de lucrători. Acest lucru nu înseamnă că 100.000 de lucrători vor veni în România, ci că dăm posibilitatea tuturor angajatorilor din ţară să apeleze la resursă umană din străinătate, dacă nu găsesc angajaţi români, astfel încât afacerile lor să nu intre în blocaj. Este o decizie economică firească, pe care au adoptat-o şi alte ţări, pentru că prioritatea o reprezintă dezvoltarea economică", a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, conform Agerpres. 

Tot mai mulți lucrători străini, în RomâniaPe parcursul acestui an, a crescut substanţial numărul de adeverinţe solicitate de angajatori agenţiilor teritoriale ale ANOFM, necesare pentru obţinerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea încadrării în muncă a străinilor pe teritoriul României.

S-au cerut adeverințe pentru peste 80.000 de locuri de muncă vacante care nu-și găseau angajați în România

Atenţie dacă folosiţi WAZE. Aplicaţia vă poate trimite pe drumul greşit. Probleme cu algoritmii


Astfel, în perioada ianuarie - august 2021, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forţă de muncă disponibilă pe piaţa muncii din România, faţă de un număr de 4.135 firme pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014, cu modificările şi completările ulterioare, art. 7, alin. 2, lit. a, străinii pot fi încadraţi în România numai dacă "angajatorul a depus diligenţe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetăţean român, de către un cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, de către un cetăţean al Confederaţiei Elveţiene sau de către un străin titular al dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României".

România stabilise inițial doar 25.000 de locuri de muncă pentru străini

Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Pentru 2021 a fost stabilit iniţial un contingent de 25.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o nouă hotărâre de Guvern adoptată în luna august a acestui an.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience