Rezultate promițătoare: Virusul herpesului poate fi folosit în lupta împotriva cancerului

Ioan-Valerian Herăscu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Cercetătorii de la Institutul Fraunhofer pentru Inginerie Interfacială și Biotehnologie IGB au reușit să modifice genetic virusul herpes simplex tip 1, care declanșează herpes labial dureros, astfel încât să poată fi utilizat în lupta împotriva cancerului în viitor.

Virușii au structură simplă: constau dintr-o cantitate mică de material genetic învelit în proteine ​​și lipide. Măsurând doar 20 până la 200 de nanometri, pot fi detectate doar cu un microscop electronic. Cu toate acestea, capacitatea lor de a deturna celulele vii și de a le exploata pentru multiplicare este ceea ce face virușii unici. Ei își distrug adesea celulele gazdă în acest proces și atunci animalele și oamenii se îmbolnăvesc.

Virusul herpes este cunoscut pentru veziculele dureroase, inestetice pe care le provoacă pe buze. Cu toate acestea, virusurile herpetice pot induce și encefalită, mai ales la cei cu un sistem imunitar slăbit.

Virusul care tratează cancerul

Profesorul Susanne Bailer, care conduce unitatea de inovare a tehnologiilor bazate pe virusuri de la Fraunhofer IGB, a reușit să dezactiveze genele virusului care provoacă boala, făcându-l astfel potrivit pentru tratament. Materialul genetic al virusului herpes constă din ADN, nu ARN, ca în cazul coronavirusului SARS-CoV-2, de exemplu.

Bailer și echipa ei au reușit să îmbunătățească metodele de inginerie genetică folosite pentru a manipula virusurile herpesului, permițându-le astfel să încorporeze un control țintă. ”Acest lucru asigură că virușii noștri pătrund în celulele canceroase atunci când le injectăm direct în tumoră, mai degrabă decât în ​​cele sănătoase. Apoi se înmulțesc și provoacă izbucnirea celulelor.” a spus cercetătorul.

Acest proces eliberează markeri tumorali care permit propriului sistem imunitar al organismului să lupte împotriva cancerului. „În plus, activăm răspunsul imun cu proteine ​​specifice pe care virușii noștri le eliberează atunci când se reproduc. Sistemul imunitar recunoaște apoi celulele tumorale și le elimină”.

Profesorul Bailer speră să folosească acest proces pentru a combate metastazele nedetectate în afara locului tumorii. „Sistemul imunitar este cea mai puternică armă pe care o avem pentru a lupta împotriva cancerului. Folosind virusul nostru și markerii tumorali eliberați, ne propunem să stimulăm sistemul imunitar într-un mod țintit, astfel încât organismul să se poată trata practic.”

Rezultatele studiilor sunt promițătoare. Celulele tumorale au fost eliminate cu succes, iar imunoterapia virală poate fi eficientă și împotriva metastazelor. „Trebuie să explorăm acest lucru în continuare”, spune prof. Bailer. Perspectivele în acest sens sunt bune, deoarece virusul herpes simplex comparativ cu alte tipuri de viruși poate să fie oprit. 

Dacă apar efecte secundare neprevăzute în timpul tratamentului bolnavilor de cancer, există o modalitate fiabilă de a opri procesul de multiplicare virală folosind un medicament antiviral extrem de eficient, care a fost încercat și testat de aproape 50 de ani. Cu toate acestea, vor trebui efectuate studii suplimentare înainte de a putea fi utilizat în medii clinice: „Trebuie să înțelegem mai bine mecanismele de acțiune pentru a debloca întregul potențial al imunoterapiei virale. În orice caz, am dezvoltat acum o tehnologie cu platformă virală. care poate fi folosit pentru alte tipuri de tumori în viitor.”, conform news-medical.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel