Reuters: Utilizarea muzicii de către TikTok reprezintă o amenințare la adresa diversității artistice

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Războiul Israel-Hamas: TikTok a şters peste 500.000 de videoclipuri şi 8.000 de transmisiuni în direct / Photo by cottonbro studio
Războiul Israel-Hamas: TikTok a şters peste 500.000 de videoclipuri şi 8.000 de transmisiuni în direct / Photo by cottonbro studio

A fost un alt an foarte bun pentru TikTok. Serviciul video de tip scurt a obținut venituri din publicitate în valoare de 12 miliarde de dolari SUA (10,5 miliarde de lire sterline) în 2022, multe dintre cele mai populare videoclipuri ale sale conținând muzică - disponibilă pentru utilizare gratuită - prin intermediul bibliotecii sale audio.

Videoclipurile virale de pe TikTok au însemnat succes atât pentru artiștii noi, cât și pentru cei consacrați. Aruncați o privire la orice săptămână a Official Charts și veți vedea cu siguranță câteva melodii care și-au început ascensiunea pe TikTok.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că unii comentatori din industrie au declarat că TikTok este "noul radio". Această afirmație a fost făcută și despre publicitate în urmă cu 15 ani, când utilizarea muzicii în reclamele de televiziune a fost creditată ca fiind cea care a rupt și a relansat carierele artiștilor.

Radioul a fost bântuit în mod repetat de anchete privind "payola" (plăți potențial ilegale pentru difuzarea la radio) și puterea marilor companii muzicale de a controla piața. Întrebări similare se pun și în cazul TikTok.

Deoarece TikTok este un mijloc de comunicare socială condus de utilizatori, alegerea muzicii poate fi o simplă reflectare a gusturilor acestora.

Luați ca exemplu utilizatorul american Nathan Apodaca. El era doar un utilizator obișnuit al TikTok când a postat un videoclip cu el însuși făcând skateboarding, sorbind suc și sincronizându-se pe buze pe Dreams de Fleetwood Mac în 2020. Dar nu a durat mult până când semnele de dolar au apărut în ochii directorilor de mărci și case de discuri.

Descărcările și difuzările hitului Fleetwood Mac au explodat, în timp ce producătorul mărcii de suc prezentate în videoclip, Ocean Spray, i-a oferit lui Apodaca un camion plin cu sticle de suc de afine.

Companiile muzicale au dedicat personal pentru promovarea TikTok, iar aplicația a devenit în curând o strategie centrală de promovare pentru casele de discuri și artiști. În timp ce veniturile Fleetwood Mac din fluxuri externe și descărcări au crescut ca urmare, trupa nu a profitat direct de pe urma TikTok.

De asemenea, există o presiune din ce în ce mai mare asupra artiștilor pentru a include TikTok printre instrumentele lor de promovare. Echipele de la casele de discuri monitorizează activitatea relevantă pe TikTok și organizează petreceri private de ascultare pentru influencerii TikTok populari.

Pe măsură ce melodiile continuă să devină virale în mod neașteptat prin utilizarea de către fanii care nu sunt plătiți de casele de discuri, TikTok a devenit un focar de parteneriate promoționale și de analiști care încearcă să înțeleagă cum funcționează viralitatea TikTok, astfel încât să poată fi exploatată mai sistematic.

După ce single-ul de succes al lui Lil Nas X, Old Town Road, a ajuns pe primul loc în topurile din 2019 datorită "provocării yeehaw" (în care utilizatorii au creat videoclipuri în care se arătau schimbându-se în echipament de cowboy în momentul în care a căzut ritmul melodiei), rolul TikTok ca o componentă cheie a economiei muzicale a devenit clar.

Expunerea la audiențe mari poate avea o valoare enormă pentru muzicieni - o convingere care a stat la baza modelului MTV cu 40 de ani mai devreme, care a inaugurat epoca videoclipurilor promoționale șmechere și costisitoare - deși, în cazul videoclipurilor TikTok, casele de discuri și artiștii nu beneficiază proporțional de creșterea veniturilor.

TikTok plătește "celor trei mari" case de discuri (Sony, Warner, Universal) și Merlin, care reprezintă casele de discuri și distribuitorii independenți, o taxă fixă pentru accesul la cataloagele lor. Acestea insistă asupra faptului că platforma este o completare promoțională a ascultării de muzică.

Dezbaterile privind împărțirea drepturilor de autor se vor intensifica. În martie, TikTok a lansat SoundOn, care permite artiștilor să ocolească casele de discuri și să câștige drepturi de autor prin încărcarea muzicii direct pe platformă. Există zvonuri conform cărora compania se pregătește să lanseze un serviciu de streaming concurent - TikTok Music.

Cu toate acestea, cu un istoric de controverse legate de cenzură și încălcări ale eticii, este puțin probabil ca această companie cu sediul în China să ofere o ofertă mai echitabilă sau un proces mai transparent decât serviciile de streaming consacrate, precum Spotify sau Apple Music. Tencent Music Entertainment, principala companie de streaming din China, plătește aproximativ 0,00015 USD (0,00012 £) pe stream, doar 3,4% din ceea ce plătește Spotify.

Doar unele melodii ating punctul sensibil pentru TikTok. Algoritmii săi favorizează videoclipurile care prezintă provocări, coregrafii simple și mesaje directe.

Atunci când aplicația găzduiește genuri mai puțin tipice, cum ar fi muzica de protest, semnificația potențială este compromisă de natura promoțională a formatului. Utilizatorii sunt liberi să asocieze o melodie cu hashtag-uri și parteneriate de marcă fără legătură, ceea ce poate să nu fie în concordanță cu semnificația originală a unei melodii.

Pe măsură ce TikTok a crescut în importanță, mass-media susținute de stat, cum ar fi BBC - adesea un spațiu important pentru trupele independente și genurile mai puțin populare - au fost amenințate cu reduceri bugetare.

Dacă ne dorim un mediu media care să poată susține o gamă largă de sunete și mesaje, puterea crescândă a unei singure companii comerciale precum TikTok este un motiv de îngrijorare, potrivit Reuters.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel