Reuters: Salariile din BCE nu ţin pasul cu preţurile

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Reuters: Salariile din BCE nu ţin pasul cu preţurile /Freepik
Reuters: Salariile din BCE nu ţin pasul cu preţurile /Freepik

Banca Centrală Europeană ar putea previziona că salariile din zona euro vor ţine pasul cu preţurile, dar angajaţii săi nu au un astfel de noroc deoarece se confruntă cu o pierdere a puterii de cumpărare pentru al treilea an la rând, arată estimările preliminare consultate de Reuters.

BCE se aşteaptă ca salariile din zona euro să crească mai rapid decât inflaţia în 2024 şi 2025, recâştigând o parte din terenul pierdut în ultimii doi ani de preţuri ridicate.

Dar nu va fi cazul pentru cei 4.500 de angajaţi ai BCE.

Datele preliminare indică o creştere de 3,6% în ianuarie, pentru a compensa angajaţii pentru o rată estimată a inflaţiei de 5,3% în 2023, conform celor mai recente proiecţii ale BCE, care previzionează o inflaţie de 4,3% în 2024.

În contextul creşterii salariilor sub rata inflaţiei în ultimii doi ani, va rezulta o pierdere de 8,4% a puterii de cumpărare pentru bancherii BCE.

"Prima dată ni s-a spus să avem răbdare deoarece inflaţia va fi temporară, apoi că salariile vor ţine pasul cu preţurile. Niciuna din aceste promisiuni nu s-a materializat până acum, ceea ce reduce semnificativ încrederea în conducerea BCE", a afirmat un reprezentant al angajaţilor, Carlos Bowles, pentru Reuters.

Un purtător de cuvânt al BCE a declarat că "creşterile salariale în cadrul instituţiei au întotdeauna o întârziere pentru a netezi ciclul ... în urma metodei prin care sunt calculate".

Salariile din BCE sunt legate de salariile din cele 20 de bănci centrale din zona euro, Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Reglementelor Internaţionale (BIS). Purtătorul de cuvânt al BCE a explicat că instituţia "revizuieşte această metodă".

Sindicatul IPSO a pus sub semnul întrebării acest sistem şi intenţionează să dea în judecată BCE în privinţa majorărilor salariale din 2022.

La BCE, salariile încep de la 38.868 euro (41.200 dolari) pe an şi pot urca la 303.324 euro, plus bonificaţiile. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel