Resveratrolul, beneficii pentru sănătate. Te scapă de stres. În ce alimente se găsește

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik @azerbaijan_stocke
FOTO: Freepik @azerbaijan_stocke

Resveratrolul are efect antioxidant și se găsește în alimente care pot fi introduse cu ușurință în dieta zilnică.

Resveratrolul este un polifenol ce are acțiune antioxidantă și efecte benefice asupra stresului și daunelor provocate de factorii de mediu. Resveratrolul se găsește în vinul roșu, fructele de pădure sau în fructele oleaginoase.

Resveratrolul, beneficii pentru sănătate

Acest element a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, cele mai multe ca urmare a acțiunii antioxidante pe care o are resveratrolul, inclusiv:

- Menținerea sănătății inimii, ca urmare a proprietăților antioxidant. Resveratrolul are impact asupra tensiunii arteriale și a colesterolului, precum și în prevenirea formării cheagurilor de sânge ce pot duce la infarctul miocardic sau la AVC;

- Scăderea colesterolului ”rău” și creșterea colesterolului ”bun”;

- Menținerea sănătății creierului. Resveratrolul ajută la protejarea creierului și la încetinirea declinului cognitiv;

- Protejarea sistemului osos;

- Protejează sănătatea ficatului, prin reducerea depozitelor de grăsimi, prevenind astfel apariția fibrozei sau a steatozei hepatice;

- Previne pierderea auzului;

- Protejează împotriva infecțiilor. Resveratrolul are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii și poate reduce simptomele anumitor infecții și iritații ale pielii;

- Reglează nivelul de insulină;

- Are efect anticancerigen. Antioxidanții și fitonutrienții pot preveni apariția cancerului, iar studiile arată că resveratrolul poate contribui la blocarea procesului de carcinogeneză.

Poate preveni apariția obezității, prin prevenirea depunerii grăsimilor și reglarea nivelului de zahăr din sânge, ajutând în același timp la reducerea greutății corporale.

Resveratrolul, surse importante

Resveratrolul este prezent în mai bine de 70 de plante, dar cel mai mult se găsește în coaja și semințele strugurilor roșii.

"Vinul roșu este fermentat cu pielițe de struguri, deci conține resveratrol. Există ceva resveratrol în vinul alb, dar vinul roșu conține de trei până la 10 ori mai mult resveratrol în comparație cu vinul alb”, susține nutriționistul Julia Zumpano, potrivit Cleveland Clinic.

De asemenea, resveratrolul se găsește în cantități mari în:

- alune

- afine

- merișoare

- dude

- soia

- rodii

- fistic

- ciocolată neagră.

Însă planta cu cel mai mare conținut de resveratrol este Polygonum cuspidatum sau troscotul japonez, dar în acest caz nu se poate consuma ca atare, ci sub formă de extract ce se obține din rădăcina plantei.

Pentru a beneficia de resveratrol, Zumpano sugerează să introduceți 1 gram de resveratrol în dieta dumneavoastră în fiecare zi și că este important ca acesta să provină din surse naturale.

Un pahar de vin sau de suc de struguri este în regulă, dar recurgerea la suplimente de resveratrol poate să nu fie calea cea mai potrivită, deoarece prea mult dintr-un lucru bun poate prezenta uneori efecte negative.

Printre efectele negative ale suplimentelor de resveratrol trebuie menționat cel privind interacțiunea cu medicamentele anticoagulante sau cu antiinflamatoarele nesteroidiene, existând riscul de apariție a hemoragiilor. În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, acestea pot lua suplimente de resveratrol, dar numai în cantități mici și doar la recomandarea medicului.

Vezi și: Uleiul de lavandă, efecte surprinzătoare asupra sistemul neuronal. Benefic pentru anxietate și insomnie

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel