Rafael Nadal, ”ambasador” al tenisului saudit: ”Copiii privesc spre viitor”

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Sport

Ibericul Rafael Nadal a fost numit ambasador al Federației saudite de tenis.

Rafael Nadal a fost numit luni ambasador al Federaţiei saudite de tenis (STF), un titlu care, potrivit ibericului, simbolizează ”potenţialul” monarhiei din Golf de a devenit un bastion al sportului în viitor, informează AFP.

”Oriunde te uiţi în Arabia Saudită, vezi creştere şi progres şi sunt fericit să fac parte din asta”, a explicat jucătorul cu 22 de titluri de Grand Slam, citat într-un comunicat dat publicităţii de STF.

”Continui să joc pentru că îmi place acest sport. Dar dincolo de joc, vreau să ajut tenisul să se dezvolte în întreaga lume şi există un potenţial real în Arabia Saudită”, a adăugat campionatul iberic, care a avut o scurtă revenire în competiţie la începutul acestei luni, după aproape un an fără să joace, din cauza unei accidentări.

După o înfrângere în turul al treilea al turneului de la Brisbane, Nadal a anunţat pe 7 ianuarie că nu va participa la actuala ediţie a Australian Open din cauza unei rupturi musculare.

La 37 de ani, spaniolul a asigurat că obiectivul său este acela de a fi competitiv pentru sezonul pe zgură din primăvară. El a indicat anterior că 2024 ar putea fi ”ultimul său an” în circuitul profesionist.

În calitate de ambasador, Rafael Nadal va ”petrece timp în regat, în fiecare an”, pentru a dezvolta tenisul naţional şi o nouă academie care să-i poarte numele, potrivit federaţiei.

”Copiii privesc spre viitor şi am văzut că sunt pasionaţi de sport. Vreau să-i încurajez să ia o rachetă şi să se bucure de beneficiile unei vieţi sănătoase”, a explicat Nadal pe contul său de Twitter, după ce a vizitat recent o academie de tenis din Riad.

Sportul, pârghie diplomatică pentru Arabia Saudită

Arabia Saudită foloseşte sportul ca pârghie diplomatică de câţiva ani, cu Formula 1, MotoGP, circuitul de golf LIV, fotbalul - este singura candidată la organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2034 - şi tenisul.

Regatul a găzduit primul său turneu ATP în 2023, ATP Next Gen, în oraşul Jeddah, precum şi meciuri demonstrative Novak Djokovic - Carlos Alcaraz şi Arina Sabalenka - Ons Jabeur.

Contractul pe cinci ani semnat cu ATP pentru Next Gen ”semnalează dorinţa ţării de a face din tenis o parte importantă a calendarului său internaţional şi este primul dintr-o serie de turnee profesioniste de tenis care ar putea fi organizate” în Arabia Saudită, conform STF.

Însă monarhia petrolieră, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a atras critici din partea apărătorilor drepturilor omului şi a organizaţiilor de mediu care o acuză de ”sportwashing”, pentru a-şi îmbunătăţi imaginea, scrie Agerpres.

Vezi și: Gala Globurilor de Aur, transmisă de CBS, a avut o audienţă cu 50% mai mare faţă de anul trecut

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel