Putin se va întâlni cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, la Moscova

radiodcnews Team | Dată: 10 oct 2022, 15:24 | Categorie: Știri
Putin se va întâlni cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, la Moscova / Foto: Kremlin.ru
Putin se va întâlni cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, la Moscova / Foto: Kremlin.ru

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite se va întâlni marți cu Putin la Moscova.

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin marţi, la Moscova, la câteva zile după decizia controversată a OPEC+ de a-şi reduce producţia de petrol, transmite Agerpres, citând AFP.

Cei doi lideri vor discuta 'subiecte regionale şi internaţionale de interes comun', a indicat luni agenţia oficială a Emiratelor, WAM, anunţând vizita şeicului Mohammed, una din rarele ale unui şef de stat la Moscova după declanşarea invaziei ruse în Ucraina în februarie.

Deplasarea şeicului Mohammed are loc după decizia controversată a OPEC+ de a-şi scădea producţia de petrol.

Această alianţă - care grupează cele 13 state membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), printre care EAU, şi cei zece aliaţi ai lor conduşi de Moscova - este acuzată de SUA că face jocurile Kremlinului, care are interesul de a susţine preţul petrolului pentru a-şi finanţa războiul.

Directorul CIA, Bill Burns, avertisment despre Vladimir Putin: Periculos și nesăbuit

Directorul CIA transmite un avertisment ferm despre președintele rus. 

Preşedintele rus Vladimir Putin poate deveni ”destul periculos şi nesăbuit” dacă se va simţi încolţit în urma evoluţiei nefavorabile pentru el a războiului din Ucraina, a declarat directorul CIA, Bill Burns, într-un interviu acordat postului CBS, citează Agerpres. 

Putin ”are de ce să fie îngrijorat, nu doar pentru ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina, ci şi pentru ce se întâmplă la el acasă (în Rusia) şi pe plan internaţional”, a remarcat Burns.

Directorul CIA a observat în special faptul că, în pofida promisiunii făcute de China în februarie pentru ”o prietenie fără limite”, Beijingul a refuzat să ofere Moscovei sprijinul militar cerut de Vladimir Putin şi, în plus, China şi-a ”controlat entuziasmul faţă de modul în care Rusia duce războiul” în Ucraina.

Provocările tot mai mari cu care se confruntă Rusia i-au lăsat lui Putin puţine opţiuni, făcându-l potenţial mai periculos, a atenţionat Bill Burns.

”Un Putin încolţit, un Putin care se simte pus cu spatele la zid, poate fi destul de periculos şi nesăbuit”, a concluzionat directorul CIA.

Avertismentul său vine în timp ce trupele ucrainene continuă să câştige teren în contraofensiva lansată contra celor ruse în teritoriile ocupate de acestea din urmă în estul şi sudul Ucrainei.

Statele occidentale și SUA în special, continuă să susţină militar Kievul, furnizându-i acestuia arme şi muniţii moderne care au provocat mari pierderi umane şi materiale armatei ruse.

De la începutul invaziei ruse, în februarie, Washingtonul a oferit Kievului o serie de pachete de ajutor militar ce însumează până în prezent circa 16,8 miliarde de dolari.

Un nou astfel de pachet, în valoare de 625 de milioane de dolari, urmează să fie anunţat curând. Acesta va cuprinde încă patru lansatoare multiple de rachete HIMARS, 16 obuziere de calibrul 155 mm şi alte 16 de calibrul 105 mm, plus muniţia aferentă, echipamente ce vor fi livrate din stocurile armatei americane.

Întrebat marţi despre relatările din presă conform cărora Rusia s-ar pregăti să demonstreze că este pregătită să folosească arme nucleare în conflictul său cu Ucraina, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a răspuns că preşedinţia rusă nu doreşte să ia parte la retorica nucleară răspândită de puterile occidentale şi de organizaţiile mass-media. Vezi mai mult AICI.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite