Directorul CIA, Bill Burns, avertisment despre Vladimir Putin: Periculos și nesăbuit

Irina Constantin | Dată: 04 oct 2022, 20:00 | Categorie: Știri
Discursul lui Vladimir Putin: Urmează schimbări extraordinare în întreaga lume
Discursul lui Vladimir Putin: Urmează schimbări extraordinare în întreaga lume

Directorul CIA transmite un avertisment ferm despre președintele rus. 

Preşedintele rus Vladimir Putin poate deveni ”destul periculos şi nesăbuit” dacă se va simţi încolţit în urma evoluţiei nefavorabile pentru el a războiului din Ucraina, a declarat directorul CIA, Bill Burns, într-un interviu acordat postului CBS, citează Agerpres. 

Putin ”are de ce să fie îngrijorat, nu doar pentru ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina, ci şi pentru ce se întâmplă la el acasă (în Rusia) şi pe plan internaţional”, a remarcat Burns.

Directorul CIA a observat în special faptul că, în pofida promisiunii făcute de China în februarie pentru ”o prietenie fără limite”, Beijingul a refuzat să ofere Moscovei sprijinul militar cerut de Vladimir Putin şi, în plus, China şi-a ”controlat entuziasmul faţă de modul în care Rusia duce războiul” în Ucraina.

Provocările tot mai mari cu care se confruntă Rusia i-au lăsat lui Putin puţine opţiuni, făcându-l potenţial mai periculos, a atenţionat Bill Burns.

”Un Putin încolţit, un Putin care se simte pus cu spatele la zid, poate fi destul de periculos şi nesăbuit”, a concluzionat directorul CIA.

Avertismentul său vine în timp ce trupele ucrainene continuă să câştige teren în contraofensiva lansată contra celor ruse în teritoriile ocupate de acestea din urmă în estul şi sudul Ucrainei.

Statele occidentale și SUA în special, continuă să susţină militar Kievul, furnizându-i acestuia arme şi muniţii moderne care au provocat mari pierderi umane şi materiale armatei ruse.

De la începutul invaziei ruse, în februarie, Washingtonul a oferit Kievului o serie de pachete de ajutor militar ce însumează până în prezent circa 16,8 miliarde de dolari.

Un nou astfel de pachet, în valoare de 625 de milioane de dolari, urmează să fie anunţat curând. Acesta va cuprinde încă patru lansatoare multiple de rachete HIMARS, 16 obuziere de calibrul 155 mm şi alte 16 de calibrul 105 mm, plus muniţia aferentă, echipamente ce vor fi livrate din stocurile armatei americane.

Întrebat marţi despre relatările din presă conform cărora Rusia s-ar pregăti să demonstreze că este pregătită să folosească arme nucleare în conflictul său cu Ucraina, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a răspuns că preşedinţia rusă nu doreşte să ia parte la retorica nucleară răspândită de puterile occidentale şi de organizaţiile mass-media.

Rusia susține că exclude un război nuclear

Rusia este pe deplin devotată declaraţiei liderilor celor "cinci" ţări nucleare cu privire la inadmisibilitatea declanşării unui război nuclear, se precizează într-o declaraţie a directorului Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armelor din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Vladimir Ermakov, rostită, marţi, în cadrul şedinţei Primei Comisii a Adunării Generale a ONU. Textul a fost citit de adjunctul şefului Departamentului, Konstantin Voronţov, conform Rador.

"Actuala sesiune a Primei Comisii se desfăşoară în circumstanţele extraordinare ale unei grave crize de securitate internaţională. Aceste circumstanţe sunt provocate de un grup de ţări care pretind la exclusivitate, care s-au dovedit incapabile să facă faţă durerilor fantomă ale trecutului colonial şi continuă să-şi împingă în mod agresiv aspiraţiile egoiste, contrar principiului indivizibilităţii securităţii şi intereselor fundamentale ale altor state şi popoare" - a subliniat Ermakov.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite