Proteine capabile să distrugă bacterii oferă o rază de speranţă pentru eliminarea unor boli infecţioase

Autorul articolului: Elena Didilă | Dată: 05 aug 2022, 12:06 | Categorie: Lifestyle
Fotografie de la Edward Jenner: Pexels
Fotografie de la Edward Jenner: Pexels

Un grup de proteine din sistemul imunitar capabile să distrugă bacteriile ar putea constitui cheia pentru dezvoltarea unor medicamente mai eficiente în vederea eliminării anumitor boli infecţioase, a descoperit o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Naţională din Australia (ANU).

Cercetătorii de la ANU au demonstrat, într-un studiu publicat recent, capacitatea proteinelor de legare a guanilatului (GBP) de a se fixa în mod direct pe anumite tipuri de bacterii şi de a le distruge.

Oamenii de ştiinţă sunt optimişti că aceste proteine ar putea fi utilizate pentru a dezvolta noi medicamente sau, în combinaţie cu antibiotice existente, pentru a trata anumite boli infecţioase, inclusiv meningita, pneumonia şi sepsisul, potrivit Agerpres.

Feng Shouya, autoare principală a studiului, a declarat că GBP funcţionează prin "spargerea" bacteriilor şi distrugerea lor, aşa cum un topor despică un lemn în două.

"Sistemul nostru imunitar este dotat cu arme care pot distruge germenii. Atunci când corpi străini, cum ar fi bacteriile, pătrund în corpul nostru, sistemul imunitar declanşează un răspuns defensiv", a explicat ea într-un comunicat de presă.

"Noi credem că putem extrage şi valorifica puterea acestor proteine ale sistemului imunitar, cunoscute sub numele de GBP1, şi să le folosim pentru a trata o serie de boli infecţioase, fără a afecta negativ celulele organismului nostru", a adăugat cercetătoarea.

Studiul atrage atenţia asupra ameninţării reprezentate de microbii cauzatori de boală care se adaptează continuu.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), rezistenţa la antimicrobiene este una dintre cele mai presante probleme la adresa sănătăţii la nivel mondial.

Bolile cauzate de bacterii rezistente la medicamente cauzează în prezent aproximativ 700.000 de decese în fiecare an - o cifră care se preconizează că va creşte ajungând la 10 milioane până în 2050.

Citește și:

Alimentele care topesc grăsimea abdominală. Trebuie să le consumi la fiecare masă

Vrei să obții un abdomen de invidiat? Nu îți face griji, este mult mai ușor de realizat acest lucru, decât crezi. Tot ce trebuie să faci este să încorporezi câteva alimente esențiale în planul tău alimentar, fiecare dintre ele ajutând la combaterea inflamațiilor, la stimularea metabolismului și - cel mai important dintre toate - la dezactivarea genelor de grăsime și la inversarea tendinței organismului tău de a stoca grăsime. Aceste  alimente sunt concepute pentru a oferi proteine, fibre și grăsimi sănătoase la fiecare masă, pentru a ajuta la stimularea metabolismului și la combaterea foamei. Acestea îți vor maximiza nivelurile de macronutrienți pentru a-ți opri mecanismele genetice de stocare a grăsimilor, reducând în același timp la minimum excesul de zaharuri, carbohidrați rafinați și aditivi despre care se știe că agravează stomacul și duc la inflamații și la creșterea în greutate, potrivit eatthis.com

Rezultatul va fi nu numai o pierdere rapidă și ușoară în greutate, ci și o senzație aproape imediată de energie.

Ouă

Ouăle sunt cea mai bună sursă alimentară de colină, vitamina B, care este un nutrient esențial utilizat în construcția tuturor membranelor celulare ale organismului. 

Dar, pe măsură ce s-au făcut tot mai multe cercetări asupra mecanismelor genelor de grăsime, valoarea ouălor nu a făcut decât să crească. Deficitul de colină este legat direct de genele care provoacă acumularea de grăsime viscerală, în special în ficat. Unul dintre motivele pentru care băutorii înrăiți dezvoltă ficatul gras este că alcoolul subminează capacitatea organismului de a procesa colina.

Citiți mai mult AICI.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience