Principalii cinci producători de arme din SUA au câştigat peste 1 miliard de dolari în 10 ani

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Carolyn Maloney, preşedinta comisiei de supervizare a Camerei inferioare a Congresului
Carolyn Maloney, preşedinta comisiei de supervizare a Camerei inferioare a Congresului

Principalii cinci producători de arme din SUA au câştigat peste 1 miliard de dolari în 10 ani din vânzările de arme de asalt, a declarat miercuri reprezentanta democrată Carolyn Maloney, preşedinta comisiei de supervizare a Camerei inferioare a Congresului.

Armele semiautomate de tipul AR-15 sunt "arme extrem de letale concepute pentru a ucide soldaţi inamici pe câmpul de luptă", a subliniat Maloney într-o audiere desfăşurată pe fondul recentei serii de atacuri armate din SUA, potrivit Agerpres.

"Totuşi, industria (armelor) ne-a inundat cartierele, şcolile şi chiar bisericile şi sinagogile cu aceste arme mortale şi s-a îmbogăţit din asta", a adăugat reprezentanta democrată, enumerând profiturile înregistrate graţie unor "tactici de marketing periculoase" ce ţintesc "insecuritatea tinerilor".

Încasări uriașe din vânzarea armelor



Potrivit lui Maloney, Ruger, principalul producător de AR-15, a câştigat peste 100 de milioane de dolari vânzând acest tip de puşcă în anul 2021, de două ori mai mult decât în 2020, iar Daniel Defense şi-a triplat încasările de pe urma acestor arme între 2019 şi 2021.

Liderii celor două companii, audiaţi prin videolink, au denunţat băile de sânge comise cu armele pe care le produc, dar au respins orice responsabilitate.

"Răspunsul ţării noastre trebuie să aibă în vedere nu tipul de arme, ci tipul de persoane susceptibile să comită astfel de carnagii", a comentat Marty Daniel, directorul general al Daniel Defense.

Un model produs de această companie a fost folosit în atacul soldat cu 21 de morţi la o şcoală din Texas, în mai.

"Sunt profund afectat de acest act îngrozitor comis de un individ răufăcător", a declarat responsabilul Daniel Defense. Dar "mă tem că scopul acestei comisii este de a condamna peste 24 de milioane de puşti sportive aflate în circulaţie" şi care nu sunt implicate "decât în 4% din omuciderile comise cu arme de foc în 2019", a subliniat el.

"Sunt obiecte lipsite de viaţă", a punctat la rândul său preşedintele Ruger, Christopher Killoy, care a scos în evidenţă cele 2.000 de locuri de muncă "bine plătite" create de compania sa, principalul producător de puşti de asalt din Statele Unite.

Audierea de miercuri a fost convocată în condiţiile în care Camera Reprezentanţilor urmează să voteze la finele acestei săptămâni interzicerea puştilor de asalt.

Legea în acest sens, susţinută de preşedintele Joe Biden, este de aşteptat însă să eşueze ulterior în Senat, unde pentru a fi adoptată ar avea nevoie de sprijinul a 10 republicani, cunoscuţi ca apărători cu fermitate ai dreptului americanilor la deţinerea de arme.

Congresul SUA a adoptat în 1994 o lege care a interzis pentru zece ani puştile de asalt, precum şi anumite încărcătoare de mare capacitate, lege care a expirat însă în 2004, după care vânzările au luat avânt, în special în rândul tinerilor.

Citește și:

„Ne prăbușim, trebuie să salvez țara”. Trump se întoarce la Washington?

Fostul președinte american Donald Trump a sugerat din nou marți că ar putea intra în cursa prezidențială pentru un al doilea mandat, spunând, la un miting organizat de foști membri ai administrației sale, că tentativa sa de demitere și ancheta asupra atacului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, au fost concepute pentru a împiedica acest lucru.

„Vor să mă rănească pe mine, așa încât să nu mai lucrez pentru tine... Nu cred că vor reuși”, le-a spus Trump susținătorilor săi, care scandau „Încă patru ani...".

Trump a spus acest lucru la o adunare a Institutului de Politică ”America First”, desfășurată la Washington, făcând prima sa vizită în capitală de când și-a părăsit mandatul în ianuarie 2021.

Potrivit rapoartelor presei, fostul președinte ar putea anunța în septembrie dacă intră într-o a treia campanie prezidențială.

Deși nu a anunțat-o oficial, el a dat de înțeles în discursul său că nu intenționează să rămână în afara politicii mari.

În schimb, el a remarcat că a simțit că trebuie să se angajeze într-o nouă cursă electorală, în ciuda „persecuțiilor” - așa cum le numește Trump - din partea președintelui Camerei Nancy Pelosi, a democraților și a comisiei care investighează atacul Capitoliului.

„Dacă m-aș fi închis în casă și aș fi privit calm, persecuția lui Donald Trump s-ar fi oprit instantaneu”, a spus el. „Dar nu o voi face... trebuie să ne salvez țara”.

În timpul discursului, Trump i-a numit pe membrii comitetului de anchetă ca fiind „bătuși” și a reluat afirmațiile nefondate, că a câștigat alegerile prezidențiale din 2020.

Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel