Prețurile la energie. Ministrul Energiei: Plafonarea plus compensarea vor calma fluctuaţiile din piaţă

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a declarat că în câteva zile va fi emis ordinul cu normele de aplicare a Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie.

"La minister, noi pe partea de energie ne ocupăm de redactarea ordinului cu procedurile de aplicare, în aşa fel încât în câteva zile să scoatem ordinul şi să putem să o aplicăm începând cu săptămâna viitoare. Trebuie să urmărim piaţa de energie, să vedem dacă trebuie intervenit sau nu pe piaţă. Eu zic că odată cu plafonare plus compensare se vor calma şi fluctuaţiile din piaţă şi mai cred un lucru, că în momentul când am pus acel impozit pe venitul suplimentar pentru cei care nu plătesc certificat de CO2, pentru cei care nu poluează şi care nu au influenţă în creşterea preţului şi care beneficiază de această creştere de preţuri fără să aibă costuri suplimentare sau alte lucruri, cred că preţul se va tempera cât de cât şi nu vor mai fi aşa, să zicem, de dornici să aibă câştiguri de pe urma acestor mişcări şi volatilităţi ale pieţei", a spus ministrul interimar al Energiei, la Palatul Parlamentului.

El a subliniat că legea este valabilă de la 1 noiembrie, iar reprezentanţii Ministerului Energiei vor avea până atunci discuţii cu furnizorii.

"E normal să avem un dialog cu furnizorii, să vedem cum implementăm şi cum îi ajutăm să implementeze cât mai repede acest lucru, în aşa fel încât să nu fie sincope", a afirmat Popescu.

Acesta a mai spus că, potrivit acestei legi, amânarea facturilor este posibilă doar pentru consumatorii vulnerabili, iar cei care vor să facă acest lucru trebuie să facă o solicitare către furnizor.

Cine va beneficia și pe ce perioadă se aplică sprijinul

 

Camera Deputaţilor a adoptat pe 27 octombrie proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie, stabilind pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţile de învăţământ, de cult, ONG-uri.

Virgil Popescu a declarat că proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţului la energie oferă o protecţie pentru 70% din populație, ceea ce reprezintă aproape 15 milioane de români, care vor plăţi acelaşi preţ ca anul trecut.

"Avem astăzi la votat o lege care practic protejează consumatorii casnici, le oferă celor care au un consum până în 300 de kW lunar sau 200 de metri cubi lunar o protecţie în aşa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut. Toţi clienţii casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată, atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, iar protecţia o primeşte peste 70% din populaţia României, pentru că pe cifre reale de consum vorbim de aproape 15 milioane de români care vor plăti acelaşi preţ ca anul trecut. De asemenea, am adus îmbunătăţiri şi este o schemă de ajutor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru microîntreprinderi, pentru profesii liberale, întreprinderi familiale. Acestea vor plăti doar preţul energiei, toate taxele, tarifele reglementate, nereglementate sunt scoase şi vor fi suportate de la bugetul de stat, în aşa fel încât întreprinderi mici şi mijlocii româneşti şi mediul economic să poată să fie competitive şi să nu îşi piardă competitivitate", a afirmat Popescu, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului pentru aprobarea OUG privind compensarea creşterii preţurilor la energie.

Citește și: Activele lui Elon Musk valorează acum 270 de miliarde de dolari. Care este motivul creșterii istorice

El a spus că au mai fost aduse amendamente cu privire la plafonarea preţurilor pentru spitale, pentru unităţile de învăţământ, pentru CET-uri.

"Este o lege bună care ajută pe toţi românii, companiile, CET-urile, spitalele, şcolile, unităţile de cult, plafonează preţul şi nu lasă românii în această iarnă pradă fluctuaţiilor de preţ. Guvernul susţine aceste modificări. Sigur putem vorbi şi de perfectarea sau de îmbunătăţirea acestei legi", a adăugat Popescu.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel