Prețul motorinei. Radu Soviani: Ungaria a aplicat un mecanism ingenios

Simona Duță |
Data publicării:
| Categorie: Economie

În România, prețul la motorină a trecut de mult de 8 lei pentru un litru. Dacă există mari șanse să mai urce, șansă de scădere nu se întrevăd. Analistul Radu Soviani a explicat la DCNews, la emsiunea lui Răzan Dumitrescu, modul în care au reușit ungurii să țină prețurile la caburanți în frâu. 

De ce în Ungaria litrul de motorină este sub 1,5 euro?, a întrebat Răzvan Dumitrescu. 

”Ba chiar sub 1,3 euro, adică sub 7,5 lei, spre deosebire de 8,13 lei cât am văzut azi la Petrom, comparativ cu 8,09 cât a fost ieri. Trăim din nou perioada asta când se scumpește de la zi la zi carburantul în România. 

Ca orice jurnalist, m-am dus la fața locului să mă documentez și am plecat în Ungaria, unde prețul este același la toate benzinăriile din țară, fie că e MOL, OMV sau Shell. Iar asta pentru că este plafonat de Guvern. Ceea ce înseamnă că nimeni nu vinde mai sus de 1,3 euro pentru un litru de motorină în Ungaria, în condițiile în care la noi este deja 1,64 euro. 

Joc de glezne

Am lansat în dezbatere publică o întrebare: Cum fac ungurii au reușit să facă astfel, în condițiile în care în România am văzut jocul de gleznă al lui Ciolacu și al celorlalți cu reducem acciza cu 50%, adică exact schema de la energie electrică și gaze, respectiv să lase profituri excepționale companiilor producătoare și distrubuitorilor și gaura să se ducă la bugetul de stat, în condițiile în care ne împrumutăm la 6,8-6,9% pe termen lung, pe termen de 10 ani. 

Citește tot articolul pe DCBusiness

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel