Polonia trece furnizarea de gaze la PGNiG, ”romgazul” polonez. Compania rusă, avertizare: Pot exploda 500 de vagoane cu GPL

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 30 apr 2022, 18:51 | Categorie: Economie

Polonia a preluat furnizarea cu gaze de la filiala poloneză a companiei ruse Novatek.

Compania de stat poloneză PGNiG, cea care se ocupă cu exploatarea resurselor de gaze și petrol, anunță că a preluat în totalitate furnizarea cu gaze de la filiala poloneză a companiei ruse Novatek, Novatek Green Energy, care încetase să mai furnizeze gaze după ce Polonia a inclus-o pe lista de sancțiuni.

Polonia a impus sancțiuni asupra a 35 de companii rusești și belaruse, precum și împotriva a 15 persoane. Printre acestea se numără Beloil, Gazprom, Wildberries, Novatek și altele.

Novatek, avertizări

Ulterior impunerii sancțiunilor, compania Novatek Green Energy a emis un comunicat în care avertizează că 500 de vagoane de tren, pline cu gaz petrolier lichefiat, staționate în Polonia, ar putea exploda.

„Dorim să vă atragem atenția asupra problemei altor amenințări legate de sancțiunile impuse. Datorită proprietăților fizico-chimice ale gazului GPL, în cazul staționării mai lungi a acestor vagoane, a unei creșteri a temperaturii exterioare și, prin urmare, a unei creșteri a presiunii gazului în vagoane, emisiile de gaze pot fi eliberate spontan în atmosferă și ar duce la aprinderea acestuia, ceea ce ar avea ca rezultat un foc puternic și greu de controlat”, se arată în declarația companiei Novatek Green Energy.

Compania solicită să se ia măsuri pentru a fi livrate vagoanele cu gaz la terminalele de marfă.

Deciziile de restabilire eficientă a aprovizionării cu gaz au fost pregătite în strânsă cooperare între companiile Grupului PGNiG și agențiile guvernamentale poloneze, potrivit unui comunicat de presă.

Ordinul primului ministru de vineri, emis în conformitate cu Legea privind managementul crizelor, a permis companiilor Grupului PGNiG să opereze rapid, care în aceeași zi au început livrările către consumatorii deserviți anterior de filiala poloneză a companiei ruse de gaze, Novatek, a doua cea mai mare companie de profil din Rusia, după Gazprom.

Novatek Green Energy, cu sediul central la Cracovia, este o filială a companiei ruse Novatek, care a intrat sub sancțiunile poloneze săptămâna trecută. 

Citește și: Europa de Est, front comun pentru reducerea dependenţei de gazele ruseşti

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite