Polonia cere despăgubiri colosale Germaniei pentru al Doilea Război Mondial. Mularczyk, membru SEIM: Joc foarte cinic

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Markus Spiske, pexels
EXCLUSIV
Fotografie de la Markus Spiske, pexels

Arkadiusz Mularczyk, membru al Parlamentului din Polonia, a explicat pentru DC NEWS de ce ţara sa consideră că Germania îi datorează 1,3 trilioane de euro drept despăgubiri în urma celui de-al Doilea Război Mondial. 

"Aceasta reprezintă o chestiune foarte importantă pentru mulţi polonezi şi cred că este o chestiune mondială. Polonia nu a obţinut nici un fel de despăgubire de război de la Germania, după cel de-al doilea război mondial, din cauza regimului comunist, din cauza drumului nostru către democrație, către Uniunea Europeană, către NATO. A fost un subiect fierbinte în Polonia. Sunt în Parlament din 2005, această problemă a fost foarte discutată în Polonia, însă nu era momentul prielnic pentru clasa politică din Polonia să organizeze un mod de lucru profesionist. În urmă cu aproape 5 ani, am decis să înființez şi să organizez un grup parlamentar şi am început să lucrăm la această problemă. Am organizat membrii Parlamentului, am adunat o echipă de experți profesioniști şi am început activitatea. În echipa noastră de experţi sunt oameni din diferite domenii, domeniul ştiinţific, academic, istoric, demografic, oameni care au experiență în domeniul economiei şi al evaluării proprietăților. Pentru că pierderile de război reprezintă o știință interdisciplinară. Pentru că trebuie să discutăm nu numai pierderile materiale, dar şi despre pierderile umane, şi despre multe alte pierderi suferite. Am decis să începem munca noastră şi după aproape 5 ani am finalizat raportul.

Acest raport cuprinde 3 cărţi", a punctat Mularczyk în cadrul emisiunii Outlook, de la DC NEWS TV. 

"Am pierdut aproximativ 50% din teritoriile noastre"

Radu Golban, moderatorul emisiunii, a intervenit şi a punctat că raportul are "aproximativ 700 de pagini". 

"Aceasta este prima carte. Cea de-a doua carte cuprinde imagini cu atrocităţile comise în timpul agresiunilor şi opresiunii germanilor, iar în cea de-a treia carte sunt cuprinse satele și orașele germane în care au fost omorâţi cetăţeni polonezi. Aşadar, în aceste 3 cărţi am încercat să estimăm pierderile noastre materiale şi demografice. A fost o muncă foarte dificilă, pentru că ne-am confruntat cu multe provocări, multe probleme, pe care a trebuit să le rezolvăm. După cum probabil știți, în acest moment, granițele Poloniei au fost mutate de la est la vest, deci am pierdut aproximativ 50% din teritoriile noastre, am primit unele teritorii din vest. Aceasta a reprezentat principala problemă, pentru că nu am putut să calculăm pierderile materiale", a mai precizat parlamentarul polonez.

De ce trebuie să plătească Germania

"Îmi cer scuze pentru întrerupere, vom ajunge şi la modul în care aţi calculat această sumă, această sumă colosală, dar înainte de toate este important pentru oameni să înțeleagă de ce această cauză este relevantă pentru integrarea europeană. Nu este vorba doar de bani, vom vorbi şi despre bani pe parcursul acestei dezbateri, dar întâi de toate, cred că este vorba despre faptul că trebuie stabilit o dată pentru totdeauna modul în care a luat sfârșit al doilea război mondial. Al doilea război mondial s-a sfârşit fără semnarea unui tratat de pace. De ce credeţi că acest aspect este important, de ce credeți că este este important ca Germania să plătească această sumă pentru a obține o mai bună integrare europeană?", a întrebat Radu Golban.

CITEŞTE RĂSPUNSUL COMPLET PE DC NEWS

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel