Polonia a anunțat că nu va primi ruşi care fug de mobilizarea parţială din ţara lor

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

În urma anunțului făcut de către președintele rus, Vladimir Putin, tot mai mulți cetățeni ruși caută variante pentru a fugi din Rusia. Polonia a precizat vineri că nu va adăposti ruşi care încearcă să fugă de mobilizarea parţială din ţara lor.

Nu vom permite unui grup de ruşi să intre în Polonia în mod generalizat, nici măcar acelora care susţin că ei fug de mobilizare, a declarat viceministrul de interne polonez Maciej Wasik pentru postul public de radio, informează Agerpres.

Citând securitatea naţională a Poloniei, el a spus că nu va exista o deschidere a frontierei pentru a ajuta bărbaţii ruşi.

Doar în cazuri individuale, atunci când un cetăţean rus poate dovedi că este supus torturilor sau persecuţiilor din motive politice în Rusia, se vor putea aplica regulile privind azilul în Polonia şi persoana respectivă ar putea obţine protecţie, a adăugat Wasik.

O reuniune de urgenţă va avea loc luni la Bruxelles în scopul coordonării la nivelul Uniunii Europene a problemei cetăţenilor ruşi care încearcă să intre în state membre UE pentru a scăpa de ordinul de mobilizare parţială din ţara lor.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina, în timp ce Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. Liderul de la Kremlin a avertizat că Rusia este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra". 

Citește și:

Război Ucraina. Mircea Badea: Privind ceea ce va urma... altceva e mai important decât mobilizarea anunțată de Vladimir Putin

Realizatorul TV s-a referit la referendumurile din Rusia privind teritoriile din Ucraina.

„Ceea ce este mai important decât că Vladimir Putin a început mobilizarea este că face referendumuri. Teritoriile respective vor fi declarate ca fiind rusești. Deci dacă armata lui Zelensky, susținută de jumătate de planetă, se duce să le recupereze, este ca și cum ar ataca Rusia. Până acum nu se punea că atacă Rusia, ci că își recuperează teritoriile ocupate de ruși. Acum, din punctul rușilor de vedere, după ce se termină zarzavatul cu referendumurile, vor spune că sunt teritorii rusești și că este atacată Rusia. Pentru ceea ce va urma mi se pare mult mai importantă această ecuație decât subiectele cu mobilizarea”, a zis Mircea Badea.

NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit "încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială", relatează Reuters.

"Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU", se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care face parte statele membre ale Alianţei.

"Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina", a adăugat sursa citată.

Referendumuri privind aderarea la Rusia urmează să aibă loc de vineri până marţi în mai multe regiuni aflate în principal sub controlul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ţării.

Vladimir Putin a anunţat de asemenea miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Liderul rus a spus că ţara sa este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra".

Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel