Planurile de investiții ale Armatei Române pentru internetul de la Elon Musk

Autorul articolului: Dana Mihai | Dată: 04 sep 2023, 08:24 | Categorie: Știri
Planurile de investiții ale Armatei Române pentru internetul de la Elon Musk
Planurile de investiții ale Armatei Române pentru internetul de la Elon Musk

Sistemul de comunicații dezvoltat de Elon Musk a devenit cunoscut în timpul conflictului din Ucraina, însă în același timp, acesta a demonstrat anumite vulnerabilități la atacurile cibernetice.

Până în anul 2026, Armata Română are planuri să achiziționeze minimum 80 de terminale Starlink sau un sistem echivalent pentru echiparea militarilor implicați în misiuni desfășurate în străinătate. Utilizarea serviciilor de internet va fi condiționată de cerințele specifice ale fiecărei misiuni și va putea fi activată la nevoie.

SpaceX recunoaște că are probleme de securitate

În Ucraina, unde Elon Musk a oferit inițial gratuit echipamentele, au fost reclamate o serie de breșe de securitate.

SpaceX, compania care deține sistemul, recunoaște că are probleme de securitate. Așa că a lansat un program de recompense pentru cei care ajută la depistarea acestor breșe.

Peste 80 de țări au sateliți în spațiu, România- nu

Autoritățile române au planuri de dezvoltare a unui sistem de telecomunicații prin satelit dedicat armatei, însă recunosc că acest obiectiv va implica o perioadă îndelungată pentru implementare, începând de acum înainte.

Ministerul Apărării a subliniat că, începând din 2018 până în prezent, nu au fost alocate resurse financiare pentru acest proiect.

Cu toate că peste 80 de țări din întreaga lume dispun de sateliți în spațiu, România nu se numără printre ele. În comparație, Ungaria are la dispoziție 3 sateliți, Bulgaria deține 4, iar Polonia operează 10 astfel de sateliți.

Pe de altă parte, Franța și Germania se pot lăuda cu impresionantele cifre de 94, respectiv 79 de sateliți aflați în orbită.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience