Plănuiești o vacanță în Spania? Grevă în transportul aerian din această țară în preajma Sărbătorilor

Autorul articolului: Gabriel Nuta |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Românii care plănuiesc o vacanță în Spania în preajma Sărbătorilor de Iarnă trebuie să verifice cu atenție orarul zborurilor, sindicaliștii din domeniu din această țară anunțând greve de amploare. 

Lucrătorii din rețeaua aeroportuară Aena sunt chemați să participe la o acțiune de protest în perioada Sărbătorilor de Iarnă, scrie publicația spaniolă El Periodico. Astfel, Confederación Sindical de Comisiones Obreras (CCOO) a lansat un apel la greve în zilele de 22, 23, 30 și 31 decembrie, precum și pe 6 și 8 ianuarie 2023. Aproximativ 10.000 de angajați ai grupului Aena (Aena, Enaire și Aeroportul Internațional al Regiunii Murcia) sunt chemați să susțină protestele, care, dacă vor avea succes, vor avea un impact serios asupra operațiunilor de zbor din întreaga Spanie.

Muncitorii cer venituri mai mari

Motivul grevei este dorința muncitorilor de a recupera salariile de productivitate pe care nu le-au mai primit odată cu izbucnirea pandemiei, deoarece grupul public-privat a încetat să mai facă profit. Acum, când traficul aeroportuar a revenit aproape la nivelurile de dinaintea crizei, iar compania distribuie din nou dividende acționarilor săi, angajații cer să se revină la această plată anuală, care reprezintă aproximativ 2% din salariul anual al fiecărui angajat.

În acest an, un total de 225,7 milioane de pasageri au trecut printr-un aeroport din rețeaua Aena, cu 110% mai mult decât anul trecut, dar cu 12% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2019.

În acest moment, singurul sindicat care face apel la mobilizare este CCOO, care are 42% din reprezentare în companiile din grupul Aena. Surse sindicale subliniază că blocajul în colectarea acestui supliment nu se află la nivelul conducerii Aena, ci la Ministerul de Finanțe, care trebuie să autorizeze plata. Aceleași surse estimează costul total al plății la aproximativ opt milioane de euro pentru bugetul public.

"Sperăm să ajungem la un acord", se arată optimist sindicatul.

Sindicatul va înregistra luni greva la Ministerul Muncii, pentru care Ministerul Transporturilor va trebui să stabilească apoi serviciile minime. Dacă nu se va ajunge la un acord până atunci, nu va fi singura grevă aeroportuară înregistrată pentru aceleași date. Echipajul de cabină al Vueling, una dintre companiile aeriene cu cel mai mare trafic de pasageri din Spania, a declanșat, de asemenea, greve în timpul zilelor sărbătorilor de Crăciun. Pe lângă acestea, și sindicaliștii Ryanair a mai convocat greve până în ianuarie.

Greva piloților Air Nostrum

În paralel cu conflictul de muncă al angajaților de la AENA, transportul aerian în perioada Crăciunului și la începutul anului 2023 ar putea fi serios afectat și de greva piloților Air Nostrum, pe care sindicatul majoritar SEPLA a convocat-o pentru 22, 23, 26, 27, 29 și 30 decembrie și 2 și 3 ianuarie 2023.

Potrivit organizatorilor, greva este motivată de "blocajul provocat de companie în negocierea noului contract colectiv de muncă, prin menținerea unei poziții imuabile asupra unor aspecte fundamentale ale condițiilor de muncă și ale revendicărilor salariale" ale piloților.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel