Planta care reduce stresul, depresia și previne cancerul de sân și colon. Efecte după șase săptămâni

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Freepick @wirestock
Foto: Freepick @wirestock

Care e planta cu multiple beneficii pentru sănătate. Reduce stresul și pierderea memoriei.

Busuiocul este o plantă aromatică populară ca și condiment alimentar și este folosită în ceaiuri și suplimente care pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate.

Busuiocul dulce este cel mai utilizat pentru gătit, dar sunt disponibile multe alte varietăți - cu profiluri de aromă ușor diferite -. Principalul tip de busuioc pentru suplimente și ceaiuri din plante este busuiocul sfânt, care este o specie înrudită, dar diferită.

Deoarece busuiocul este utilizat în general în cantități mici, singurul nutrient substanțial pe care îl furnizează este vitamina K. Busuiocul furnizează, de asemenea, compuși vegetali, care contribuie la aromă, savoare și beneficii pentru sănătate.

Busuiocul, beneficii pentru sănătate

Busuiocul nu este doar un remediu popular popular pentru afecțiuni precum greața și mușcăturile de insecte, ci și utilizat pe scară largă în medicina tradițională chineză, în medicina ayurvedică și în alte sisteme de medicină holistică.

În prezent, oamenii de știință studiază potențialele beneficii medicinale ale busuiocului. Extractele sau uleiurile esențiale de busuioc, care oferă cantități concentrate de compuși ai plantei, sunt de obicei testate în locul frunzelor întregi.

Studiile preliminare sugerează că busuiocul dulce poate:

- Reduce pierderea de memorie asociată cu stresul și îmbătrânirea.

- Să reducă depresia legată de stresul cronic.

- Să reducă leziunile provocate de accidentul vascular cerebral și să sprijine recuperarea, indiferent dacă este administrat înainte sau imediat după un accident vascular cerebral.

- Îmbunătățirea glicemiei la post, a colesterolului și a trigliceridelor.

- Reduceți tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială.

- Relaxează vasele de sânge și subțiază sângele, similar cu aspirina

- Protejează împotriva daunelor produse de aspirină asupra intestinului, prevenind în special ulcerele.

- Previn anumite tipuri de cancer, inclusiv al sânului, colonului și pancreasului.

- Crește vigilența mentală atunci când este inhalat ca aromoterapie

- Inhibă dezvoltarea bacteriilor care provoacă cariile dentare

- Îmbunătățește siguranța alimentară, de exemplu, dacă este integrat de producători în ambalajele produselor alimentare

- Să ofere o alternativă la antibiotice pentru bolile infecțioase, inclusiv pentru combaterea tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice

- Respinge insectele, cum ar fi țânțarii și căpușele.

Beneficiile potențiale ale busuiocului sfânt

Busuiocul sfânt are o lungă istorie de utilizare pentru multe afecțiuni, inclusiv multe dintre cele enumerate mai sus. Deși sunt disponibile puține studii la om, rezultatele acestora sunt încurajatoare.

Atunci când 60 de persoane cu diabet de tip 2 au luat 250 mg de extract de busuioc sfânt alături de un medicament pentru diabet în fiecare zi, înainte de micul dejun și cină, timp de trei luni, au înregistrat o scădere cu 18% a glicemiei medii, comparativ cu cei care luau doar medicamentul.

În plus, într-un studiu efectuat pe 158 de persoane cu cel puțin trei simptome de stres, administrarea zilnică a 1.200 mg de extract de busuioc sfânt timp de șase săptămâni a fost cu 39% mai eficientă în ameliorarea simptomelor generale de stres decât un placebo.

Sunt necesare mai multe studii la om pentru a verifica eficacitatea și dozajul.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel