Piloții unei companii aeriene din Indonezia, ”somn de voie” la manșa avionului

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
FOTO: Freepik @DC Studio
FOTO: Freepik @DC Studio

Doi piloți ai unei companii aeriene indoneziene au adormit în timp ce se aflau la manșa avionului.

Doi piloți ai companiei aeriene Batik Air au adormit în timpul unui zbor local la sfârșitul lunii ianuarie, dar din fericire zborul s-a încheiat fără alte incidente, însă agenția indoneziană de securitate aeriană a lansat un apel la adresa companiilor aeriene solicitându-le să-și întărească controalele în cabinele de pilotaj și să se asigure că personalul de bord dispune de timp de odihnă suficient înainte de fiecare zbor, transmite vineri AFP.

La 25 ianuarie, pilotul și copilotul de la manșele unui avion Airbus A320 au dormit simultan timp de aproximativ 28 de minute în timpul unui zbor între Sulawesi (nordul Indoneziei) și capitala Jakarta, conform unui raport preliminar al Comitetului Național pentru Siguranța Transporturilor (KNKT). Acest raport a fost publicat online pe site-ul agenției la sfârșitul lunii trecute.

Unul dintre piloți nu s-a odihnit suficient în noaptea dinaintea zborului, explică raportul, unde se mai precizează că incidentul a antrenat o serie de erori de navigație, dar cei 153 de pasageri și 4 însoțitoare de bord au încheiat nevătămați această călătorie cu avionul care a durat 2 ore și 35 de minute.

La aproximativ 30 de minute după decolare, comandantul de bord i-a solicitat copilotului autorizația de a se odihni pentru scurt timp, autorizație ce i-a fost acordată. Copilotul a preluat comenzile avionului dar în scurt timp a adormit și el ”din neatenție”, conform raportului.

La 28 de minute după ultima transmisiune radio înregistrată, pilotul s-a trezit și a realizat că și copilotul său dormea dus, iar avionul deviase de la traiectorie. El și-a trezit imediat colegul, a răspuns apelurilor repetate ale controlorilor de zbor din Jakarta și a corectat traiectoria de zbor, se mai precizează în raport. 
Aeronava a aterizat în siguranță după incident, notează Agerpres.

Vezi și: Elon Musk afirmă că nu va face donații pentru niciunul din candidații la președinția SUA

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel