Ochelari de viziune augmentată pentru armată. Contract masiv al Microsoft cu US Army

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Forțele armate americane au finalizat testarea intensivă a noilor ochelari multifuncționali ai Microsoft Corp. și rezultatele ar putea determina dacă Congresul va respinge cea mai mare parte din cele 424,2 milioane de dolari propuse în bugetul apărării de anul viitor pentru achiziționarea acestui dispozitiv.

Pe parcursul a trei săptămâni, care s-au încheiat la 18 iunie, 70 de infanteriști din armata SUA au purtat dispozitivele în timpul a trei scenarii de 72 de ore care au implicat deplasarea spre inamic, un atac și o misiune defensivă, potrivit lui Jessica Maxwell, purtătoare de cuvânt a biroului de testare al Departamentului Apărării, notează Bloomberg. Rezultatele urmează să fie publicate în septembrie, a precizat ea.

Microsoft își propune să dezvolte un "heads-up display" pentru forțele terestre americane, similar cu cele pentru piloții de vânătoare. Sistemul integrat de augmentare vizuală, sau IVAS, ar permite comandanților să proiecteze informații pe un vizor în fața ochilor unui soldat și ar include caracteristici precum vederea prin infraroșu pentru noapte. Este o versiune personalizată a ochelarilor HoloLens ai companiei. Armata a proiectat cheltuieli de până la 21,9 miliarde de dolari pentru aceste dispozitive, piese de schimb și servicii de asistență pe parcursul unui deceniu, dacă toate opțiunile sunt exercitate.

Deși rezultatele testelor din această lună nu vor veni decât târziu în procesul anual de bugetare al Congresului, este posibil ca acestea să influențeze negocierile finale dintre legislatori, dintre care unii au semnalat că nu sunt pregătiți să se angajeze să cumpere acești ochelari.

În această lună, subcomitetul pentru credite de apărare din Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de buget care ar reduce toate solicitările de achiziții ale Pentagonului, cu excepția a 24,2 milioane de dolari, din cele 424,2 milioane de dolari solicitate pentru anul fiscal care începe la 1 octombrie. Raportul comisiei a citat "chestiuni încă nerezolvate în ceea ce privește viabilitatea producției" a ochelarilor de protecție. Omologul subcomitetului din Senat a exprimat un scepticism similar în legislația privind apărarea din anul în curs.

Secretarul armatei, Christine Wormuth, și-a exprimat luna trecută încrederea că testele de luptă din această lună nu vor dezvălui probleme majore.

Cheltuieli inițiale

Proiectul cu armata a întâmpinat opoziția unor angajați Microsoft, care au protestat față de utilizarea tehnologiei pentru luptă.

Armata a plasat în martie 2021 o comandă de 373 de milioane de dolari pentru o primă tranșă de 5.000 de ochelari, prima mică tranșă din ceea ce compania și armata spun că ar putea însemna un potențial de 22 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru până la 121.500 de ochelari, piese de schimb și sprijin logistic, potrivit serviciului. Doar 40 de milioane de dolari au fost plătite efectiv până în prezent, a declarat purtătoarea de cuvânt a armatei, Courtney Bacon.

Citește și: Șeful Statului Major britanic, mesaj: „Pregătiți-vă pentru un nou război european major”. Militarii sunt o generație ”care trebuie să se pregătească să lupte din nou în Europa”

Armata nu a acceptat încă livrarea primelor 5.000 de sisteme, iar plata finală pentru acestea este în așteptare "până când sistemul trece de evenimentele de validare și verificare". Restul de 333 de milioane de dolari va fi dispersat după ce guvernul va finaliza acceptarea sistemelor, ceea ce este așteptat până la 30 septembrie, a adăugat ea. 

Din cauza "provocărilor tehnice legate de afișajul și fiabilitatea IVAS", programul a decalat testul de luptă pentru luna mai, a spus Bacon.

Principala întrebare la care trebuie să se răspundă pentru a determina dacă IVAS este eficient din punct de vedere operațional în cadrul testului din luna mai "este dacă o unitate de luptă apropiată echipată cu IVAS își poate îndeplini cu succes misiunea doctrinară într-un mediu operațional realist", a declarat purtătoarea de cuvânt a biroului de testare Jessica Maxwell într-o declarație separată.

În testele limitate de până acum, echipele dotate cu IVAS au demonstrat "o mai bună conștientizare a situației", iar soldații "au demonstrat o îmbunătățire a planificării misiunii și a navigației", a spus ea.

Cu toate acestea, armata și Microsoft "trebuie să îmbunătățească calitatea și fiabilitatea afișajului", iar serviciul "efectuează teste la nivel de componente axate pe îmbunătățiri ale afișajului", a spus Maxwell. Biroul de testare se așteaptă să discute rezultatele cu armata în această lună, a spus ea.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel