Obiceiurile alimentare pe care trebuie să le eviți dacă vrei să slăbești

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Dieta Little Black Dress. Slăbești aproximativ 4-5 kilograme în 10 zile: Pexels
Dieta Little Black Dress. Slăbești aproximativ 4-5 kilograme în 10 zile: Pexels

Filosoful grec antic Heraclit din Efes a spus odată că schimbarea este singura constantă în viață.

Regulile despre cum să mănânci sănătos și să slăbești au fost modificate și ajustate atât de des cu fiecare nouă strategie de dietă, încât pot fi greu de urmărit. Și în mijlocul confuziei și incertitudinii, adesea ne împiedicăm de tipare de regim alimentar care fac mai mult rău decât bine.

Este foarte obișnuit ca oamenii să dezvolte obiceiuri alimentare despre care cred că sunt răspunsul la pierderea în greutate, dar care se pot întoarce împotriva lor, spun dieteticienii. 

Și asta este regretabil, deoarece respectarea sfaturilor greșite care nu funcționează te poate face să simți că ceva nu este în regulă cu tine.

Iată câteva dintre acele obiceiuri alimentare care vă pot submina în secret obiectivul de a pierde în greutate.

Mâncatul foarte puțin

Logica ne spune că, dacă ne îngrășăm pentru că mâncăm prea mult, opusul – să mâncăm foarte puțin – ar trebui să ne ajute să slăbim. Este pur și simplu greșit și este o abordare obișnuită care de multe ori se întoarce împotriva noastră. „Acest lucru nu numai că poate duce la creșterea poftelor și, potențial, la scăparea de sub control în jurul alimentelor, dar intrarea în zona de foame vă poate încetini metabolismul prin termogeneză adaptivă”, spune membrul consiliului medical Lisa Moskovitz, un dietetician înregistrat la NY Nutrition Group și autor al cărții The Core 3 Healthy Eating Plan.

Nu te gândi că „fără gluten” înseamnă „mai sănătos”

Cu siguranță, „fără gluten” nu înseamnă nici mai puține calorii. De fapt, alegerea alimentelor fără gluten duce adesea la consumul de alimente mai procesate, iar alimentele fără gluten conțin adesea mai multe calorii decât produsele obișnuite din grâu. „Mulți oameni cred că „fără gluten” înseamnă un conținut scăzut de carbohidrați, dar acest lucru este incorect”, spune Amy Shapiro, fondatoarea Real Nutrition, pentru Eat This.

Săritul peste mese

Aceasta este o variantă a obiceiului greșit de „a mânca foarte puțin” de mai sus. 

„Acest obicei va sfârși prin a vă face atât de foame încât veți consuma înapoi toate caloriile pe care le-ați fi acumulat la masa evitată, dar și câteva extra”, avertizează The Nutrition Twins.

Evitarea tuturor grăsimilor

Obsesia de a număra zilnic gramele de grăsime nu numai că nu este distractivă, dar nu este nici sănătoasă. 

„Grăsimea nu este inamicul și este sănătos să includeți unele grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile și uleiul de măsline, atunci când încercați să slăbiți”, spune nutriționistul Lisa Young, autoarea cărții Finally Full, Finally Slim. 

Grăsimea este sațioasă, așa că, deși este bogată în calorii, te poate ajuta să slăbești.

„Cheia este să includeți grăsimi sănătoase în porții rezonabile”, spune dr. Young. „Bucurați-vă de 1/4 de cană de nuci ca gustare și folosiți o lingură de ulei de măsline în salate.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel