O constelaţie de sateliţi pentru monitorizarea uraganelor

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Economie
O imagine capturată de NASA
O imagine capturată de NASA

După o a doua lansare reuşită, o constelaţie de mici sateliţi dezvoltaţi de NASA a devenit de acum completă şi va putea să monitorizeze mai bine decât în trecut evoluţia uraganelor şi a taifunurilor, informează AFP.

O rachetă Electron a companiei Rocket Lab a fost lansată din Mahia, o localitate situată în nordul Noii Zeelande, având la bord doi noi sateliţi. Această companie americană lansase deja primii doi sateliţi la începutul lunii mai.

CEO-ul Rocket Lab, Peter Beck, s-a declarat mândru de reuşita celor două lansări, care trebuiau să aibă loc foarte repede una după cealaltă. Constelaţia satelitară a fost astfel desfăşurată pe orbita Pământului "la timp, înaintea sezonului furtunilor din 2023", a subliniat el într-un comunicat.

Sateliţii au mărimea unei cutii de pantofi şi vor pluti în spaţiu la o altitudine de aproximativ 550 de kilometri.

Împreună, ei vor avea capacitatea de a trece în fiecare oră pe deasupra cicloanelor tropicale - denumite uragane în Oceanul Atlantic şi taifunuri în Oceanul Pacific -, spre deosebire de precedenta frecvenţă de monitorizare - o dată la şase ore. Misiunea a fost denumită TROPICS.

Informaţiile colectate (despre precipitaţii, temperatură şi umiditate) vor permite îmbunătăţirea prognozelor meteorologice, identificarea zonelor în care uraganele vor atinge uscatul şi intensitatea pe care o vor avea, precum şi o mai bună pregătire pentru eventuale evacuări ale populaţiilor din zonele costiere.

Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (NHC) şi Joint Tryphoon Warning Center vor avea în special de beneficiat de pe urma acestor date.

"Ca locuitor al Floridei, ştiu foarte bine cât este de important pentru milioane de americani să avem previziuni meteo la timp şi exacte", a subliniat într-un comunicat administratorul NASA, Bill Nelson.

Iniţial, această constelaţie ar fi trebuit să conţină şase sateliţi în loc de patru, însă primii doi dintre ei au fost pierduţi din cauza unei probleme de funcţionare a unei rachete a companiei americane Astra la scurt timp după lansare, anul trecut.

Odată cu încălzirea apei de la suprafaţa oceanelor, uraganele şi taifunurile devin tot mai puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Uraganul Ian care a devastat Florida în 2022 a făcut zeci de victime omeneşti şi a provocat pagube materiale de peste 100 de miliarde de dolari, fiind, de departe, cea mai costisitoare catastrofă naturală care s-a produs la nivel mondial anul trecut. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel